Pasta bezjajeczna

Opublikowano: 31.01.2022 r., 16:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kanapki z pastą bez jajek
Pasta bezjajeczna
Pasta bezjajeczna jest świetną opcją dla wszystkich miłośników tradycyjnej wersji tego dania, jednak poszukujących wegańskiej wersji. Pasta jest smaczna i zdrowa.
Przygotowanie 10 min
Blendowanie 15 min
157 kcal
Kcal w porcji
134 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (200 g)
  • Majonez wegański (75 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Cebula (50 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, płatki drożdżowe dezaktywowane, czarna sól
Sprzęt kuchenny
blender, duża miska

Przepis na pastę bezjajeczną krok po kroku

Tofu pokrój w kostkę i włóż do blendera.

Do tofu dodaj ciecierzycę, a także cebulę, całość blenduj powoli, dodając majonez.

Do pasty dodaj musztardę i przyprawy.

Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na pastę bezjajeczną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasty bezjajecznej

Pasta bezjajeczna jest świetną opcją dla wszystkich miłośników tradycyjnej wersji tego dania, jednak poszukujących wegańskiej wersji. Pasta jest smaczna i zdrowa. Wspaniale sprawdza się na kanapkach, ale można ją również dodawać do wrapów. Podobnie jak jej niewegański odpowiednik dostarcza sporo białka, to ze względu na dodatek tofu i cieciorki.

Przepis na pastę bezjajeczną to prosty i szybki sposób na stworzenie niezwykle smacznego smarowidła do kanapek. Będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają smaczne, ale również proste dodatki. Jej przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, dlatego sprawdzi się nawet w sytuacjach awaryjnych. Bazuje tylko na 4 głównych składnikach, które z łatwością można kupić w większości sklepów. Cały proces polega tylko na zblendowaniu składników, więc przyda się dobrej jakości blender ręczny lub robot kuchenny. Dzięki temu całość będzie miała doskonałą konsystencję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę bezjajeczną we własnym domu w jak najprostszy sposób, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna i prosta, wystarczy kilka chwil, by stworzyć ją od podstaw. Do jej przygotowania przyda się cieciorka i tofu, które są wspaniałym źródłem roślinnego białka. Niezwykle ważne jest, by na diecie wegańskiej zastępować produkty będące źródłem białka, czymś, co również go posiada, dzięki temu zmniejsza się ryzyko niedoborów pokarmowych. Choć strączki są dość ciężkostrawne, zawierają sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Wystarczy odrobina kminku, by zniwelować ten efekt. Oprócz nich przyda się także czarna sól. Kala namak to rodzaj przyprawy, która nie tylko nadaje potrawom słonego smaku, ale także nieco jajeczny aromat, dlatego wspaniale sprawdza się właśnie w tej wege paście. Nie można pomijać jej dodatku, gdyż wtedy starci się ten niepowtarzalny smak. Sól ta jest do kupienia w większych sklepach, ale również przez internet. To wspaniały ​pomysł na smarowidło do kanapek, zwłaszcza na śniadanie. To smaczna wegańska alternatywa. Ten sprawdzony przepis to dobra opcja dla osób, które chcą jeść bardziej roślinnie, ale kochają jajka.

Alergeny w paście bezjajecznej

Lista alergenów dla pasty bezjajecznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez wegański
    • Musztarda

W przepisie na pastę bezjajeczną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki drożdżowe dezaktywowane, czarna sól
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pasty bezjajecznej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa alternatywa dla pasty z jajek. Zawiera sporo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(134g)
Energia (kcal)
117.78
157.82
Białko (g)
5.88
7.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(134g)
Węglowodany (g)
12.33
16.52
Węglowodany przyswajalne (g)
10.94
14.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
1.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(134g)
Tłuszcz (g)
5.59
7.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.52
2.03
Tłuszcze nienasycone (g)
4.07
5.46
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.21
1.62
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.86
3.83
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: majonez wegański.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(134g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.77
1.04
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.12
0.16
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
0.15
0.20
Foliany (µg (mcg))
25.46
34.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(134g)
Sód (mg)
185.19
248.15
Potas (mg)
110.19
147.65
Wapń (mg)
150.99
202.33
Fosfor (mg)
72.77
97.51
Magnez (mg)
22.77
30.51
Żelazo (mg)
2.45
3.29
Cynk (mg)
0.37
0.49
Miedź (mg)
0.17
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty bezjajecznej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty bezjajecznej

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Majonez wegański
75 g
7.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.94
Za 75 g
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ciecierzyca konserwowa
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Koszt składników
24.00