Papanași
- Twaróg sernikowy - tłusty (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (120 g)
- Cukier puder (50 g)
- Cytryna - 2 małe sztuki (100 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Śmietana 18% (400 g)
- Konfitura wiśniowa (300 g)
Przepis na papanași krok po kroku
W misce umieść twaróg, wymieszaj go z cukrem i jajkami, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny oraz proszek do pieczenia.
Wyrób gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj na placek grubości około pół centymetra i wykrawaj szklanką oponki.
Kieliszkiem wytnij mniejsze kulki.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 170-180 stopni i smaż oponki, aż będą rumiane.
Gdy wystygną posmaruj je kwaśną śmietaną, na niej umieść konfiturę i na wierzchu ułóż małą kulkę z ciasta, posyp całość cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat papanași
Papanași to słodki rumuński wyrób, wyrabia się go z mąki pszennej i twarogu. Podaje się z kwaśną śmietaną i świeżymi owocami lub konfiturą. Przepis na papanași jest stosunkowo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je usmażyć. Do zrobienia papanași potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, twaróg tłusty, jajko, cukier, cytryna, olej rzepakowy, kwaśna śmietana 18%, proszek do pieczenia, konfitura jagodowa i wiśniowa, cukier puder.
Jak zrobić papanași? W misce umieść twaróg, wymieszaj go z cukrem i jajkami, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny oraz proszek do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj na placek grubości około pół centymetra i wykrawaj szklanką oponki. Kieliszkiem wytnij mniejsze kulki. W garnku rozgrzej olej do temperatury 170-180 stopni i smaż oponki, aż będą rumiane. Gdy wystygną posmaruj je kwaśną śmietaną, na niej umieść konfiturę i na wierzchu ułóż małą kulkę z ciasta, posyp całość cukrem pudrem.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, ciasta z chudego sera będą mniej smaczne. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo-nerwowego.
Podsumowując słodkie papanași to doskonały pomysł na pyszny deser, świetnie komponuje się podany z kawą i herbatą. Mięciutkie pączki można także podać na śniadanie dla dzieci. Tego typu wyroby zawierają mąkę pszenną, która ma wysoki indeks glikemiczny oraz bardzo dużo cukru. Dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Alergeny w papanași
Lista alergenów dla papanași przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze papanași
Papanasi to słodki wyrób. Zawiera dużo cukru i ma wysoki indeks glikemiczny. Bezwzględnie nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Inne osoby zdrowe także powinny ograniczać spożywanie tego typu wyrobów.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.