Papanași

Opublikowano: 24.11.2021 r., 9:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne papanași podane na blacie. Posypane jest cukrem pudrem.
Papanași
Papanași to tradycyjny słodki deser pochodzący z Rumunii. Pyszne ciasto serowe podane z kwaśną śmietaną i owocami to doskonały pomysł na deser a także śniadanie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
221 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy tłusty (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (120 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Cytryna 2 małe sztuki (100 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Śmietana 18% (400 g)
  • Konfitura wiśniowa (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na papanași krok po kroku

W misce umieść twaróg, wymieszaj go z cukrem i jajkami, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny oraz proszek do pieczenia.

Wyrób gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkuj na placek grubości około pół centymetra i wykrawaj szklanką oponki.

Kieliszkiem wytnij mniejsze kulki.

W garnku rozgrzej olej do temperatury 170-180 stopni i smaż oponki, aż będą rumiane.

Gdy wystygną posmaruj je kwaśną śmietaną, na niej umieść konfiturę i na wierzchu ułóż małą kulkę z ciasta, posyp całość cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na papanași
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat papanași

Papanași to słodki rumuński wyrób, wyrabia się go z mąki pszennej i twarogu. Podaje się z kwaśną śmietaną i świeżymi owocami lub konfiturą. Przepis na papanași jest stosunkowo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je usmażyć. Do zrobienia papanași potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, twaróg tłusty, jajko, cukier, cytryna, olej rzepakowy, kwaśna śmietana 18%, proszek do pieczenia, konfitura jagodowa i wiśniowa, cukier puder.

Jak zrobić papanași? W misce umieść twaróg, wymieszaj go z cukrem i jajkami, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny oraz proszek do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj na placek grubości około pół centymetra i wykrawaj szklanką oponki. Kieliszkiem wytnij mniejsze kulki. W garnku rozgrzej olej do temperatury 170-180 stopni i smaż oponki, aż będą rumiane. Gdy wystygną posmaruj je kwaśną śmietaną, na niej umieść konfiturę i na wierzchu ułóż małą kulkę z ciasta, posyp całość cukrem pudrem.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, ciasta z chudego sera będą mniej smaczne. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo-nerwowego.

Podsumowując słodkie papanași to doskonały pomysł na pyszny deser, świetnie komponuje się podany z kawą i herbatą. Mięciutkie pączki można także podać na śniadanie dla dzieci. Tego typu wyroby zawierają mąkę pszenną, która ma wysoki indeks glikemiczny oraz bardzo dużo cukru. Dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Alergeny w papanași

Lista alergenów dla papanași przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze papanași

na 100g gotowej potrawy

Papanasi to słodki wyrób. Zawiera dużo cukru i ma wysoki indeks glikemiczny. Bezwzględnie nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Inne osoby zdrowe także powinny ograniczać spożywanie tego typu wyrobów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
170.23
221.30
Białko (g)
4.32
5.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
22.83
29.67
Węglowodany przyswajalne (g)
22.59
29.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.30
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
7.36
9.57
Tłuszcze nasycone (g)
5.09
6.62
Tłuszcze nienasycone (g)
2.27
2.94
Cholesterol (mg)
49.73
64.65
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
56.00
72.80
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.29
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.13
5.37
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.23
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.28
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
54.86
71.31
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.16
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.38
13.49
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.93
12.91
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
89.10
115.83
Potas (mg)
223.23
290.20
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
114.91
149.38
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
170.61
221.80
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.50
8.45
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.30
0.39
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.30
0.39
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papanași brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papanași

Koszt składników
48.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
300 g
tłusty
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cytryna
100 g
2 małe sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietana 18%
400 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.40
Za 400 g
Konfitura wiśniowa
300 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Koszt składników
48.80