Panquecas com tapioca

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Panquecas com tapioca udekorowane truskawkami podane na talerzu.
Panquecas com tapioca
Panquecas com tapioca to tradycyjne danie kuchni brazylijskiej. Przygotowuje się je na bazie mąki z tapioki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Miksowanie 30 min
564 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka z tapioki 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 3,2% (600 ml)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Ser twarogowy tłusty (500 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Czekolada biała (200 g)
  • Masło (130 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Przepis na panquecas com tapioca krok po kroku

W misce umieść jajka, mleko i cukier, wymieszaj dokładnie.

Przesiej mąkę i dodaj roztopione masło, zmiksuj do uzyskania ciasta o dość rzadkiej konsystencji.

Smaż na patelni do naleśników z obydwu stron, aż będą rumiane.

W misce umieść żółtka i cukier, ubij do uzyskania białej masy.

Dodaj twaróg i wymieszaj.

Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.

Rozpuść białą czekoladę.

Każdy naleśnik posmaruj twarogiem, na nim umieść truskawki, złóż w trójkąt.

Udekoruj białą czekoladą.

Jak oceniasz przepis na panquecas com tapioca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat panquecas com tapioca

Panquecas com tapioca to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni brazylijskiej. Jest ono odmianą tradycyjnych i znanych naleśników, z tym jednak wyjątkiem, że ciasto nie zawiera glutenu. Dzięki użyciu mąki z tapioki naleśniki mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię. Przepis na panquecas com tapioca jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia brazylijskich naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka z tapioki, jajka, mleko, masło, cukier, twaróg tłusty, żółtka jaj, biała czekolada i truskawki.

Jak zrobić panquecas com tapioca? W misce umieść jajka, mleko i cukier, wymieszaj dokładnie. Przesiej mąkę i dodaj roztopione masło, zmiksuj do uzyskania ciasta o dość rzadkiej konsystencji. Smaż na patelni do naleśników z obydwu stron, aż będą rumiane. W misce umieść żółtka i cukier, ubij do uzyskania białej masy. Dodaj twaróg i wymieszaj. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Rozpuść białą czekoladę. Każdy naleśnik posmaruj twarogiem, na nim umieść truskawki, złóż w trójkąt. Udekoruj białą czekoladą.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Sezon na truskawki trwa od czerwca do lipca, dlatego powinniśmy w miarę możliwości korzystać z dobrodziejstwa owoców. Mąka z tapioki powstaje z manioku. Jest łatwo strawna i nie zawiera glutenu. Mąka nie powoduje uczulenia i pozbawiona jest smaku. Konsystencją przypomina mąkę ziemniaczaną. Jest prawie całkowicie pozbawiona białka i nadaje się dobrze dla osób z niewydolnością nerek.

Podsumowując panquecas com tapioca to danie mogące świetnie zastąpić naleśniki z dodatkiem glutenu. Mąka z tapioki jest ogólnie dostępna w super marketach na dziale ze zdrową żywnością, można ją również nabyć w sklepach internetowych. Naleśniki można przygotować także na słono z farszem warzywnym lub mięsnym.

Alergeny w panquecas com tapioca

Lista alergenów dla panquecas com tapioca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser twarogowy tłusty
    • Czekolada biała
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze panquecas com tapioca

na 100g gotowej potrawy

Panquecas com tapioca to słodkie danie zawierające dużą ilość cukru. Nie powinno być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Tapioka nie zawiera glutenu, dlatego deser może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
205.44
564.96
Białko (g)
4.73
13.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
27.14
74.63
Węglowodany przyswajalne (g)
14.24
39.16
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
1.02
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
8.92
24.53
Tłuszcze nasycone (g)
5.99
16.48
Tłuszcze nienasycone (g)
2.93
8.05
Cholesterol (mg)
69.50
191.12
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.39
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
92.19
253.52
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej
Potas (mg)
116.59
320.62
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej
Wapń (mg)
69.39
190.82
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.29
0.80
Brak danych dla: mąka z tapioki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny panquecas com tapioca 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panquecas com tapioca

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka z tapioki
400 g
2 szklanki
7.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
600 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ser twarogowy tłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
54.50