Kuchnia brazylijska

Kuchnia brazylijska - opis, typowe potrawy, przepisy, porady

Współczesna kuchnia brazylijska powstała jako mieszanka tradycji kulinarnych miejscowych Indian, afrykańskich niewolników oraz europejskich konkwistadorów i imigrantów. Podstawą diety jest mięso, ryby, krewetki oraz warzywa i owoce. Kuchnia brazylijska wykorzystuje głównie mąkę z manioku, czarną fasolę oraz biały ryż. Dodatkiem jest lokalny olej palmowy, nie mający nic wspólnego z przemysłowym, wysoko przetworzonym olejem palmowym. Królują dania jednogarnkowe jak różnego rodzaju gulasze z mięsa, ryb i fasoli oraz dania z grilla, jak również napoje z owoców i desery na bazie mleka kokosowego, kajmaku i czekolady.

Pozostałe przepisy kuchni brazylijskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia brazylijska - opis, typowe potrawy, przepisy, porady

Kuchnia chińska, czy też kuchnia japońska wydają się egzotyczne, jednak jedzenie tych narodów jest dość znane. Natomiast potrawy brazylijskie są prawie nie znane w Polsce, zaś przepisy w ogóle do nas nie docierają. Przedstawiamy ciekawostki kulinarne Brazylii, najciekawsze dania kuchni brazylijskiej i wyjaśniamy co Brazylijczycy jedzą na śniadania i obiady.

Kuchnia brazylijska - charakterystyka, ciekawostki i najciekawsze potrawy brazylijskie

Tradycyjne jedzenie Brazylii

Tradycyjna kuchnia brazylijska jest w Polsce bardzo mało znana. Jest to coś zupełnie innego niż kuchnia chińska, czy kuchnia japońska. Kuchnia brazylijska różni się również znacznie od kuchni europejskich, mimo że ogromny wpływ na tamtejsze przepisy wywarli portugalscy konkwistadorzy czy imigranci z Europy.

Narodowa kuchnia brazylijska powstała z połączenia tradycji lokalnych ludów indiańskich, tradycji Afrykańczyków przywiezionych do brazyli przymusowo, oraz kuchni europejskiej. Co ciekawe na kuchnię Brazylii wpływ miała także kuchnia japońska i kuchnia chińska.

Jedzenie miejscowych Indian opierało się głównie na manioku. Natomiast wraz z Afrykanami przybyły jamy, olej palmowy, dania na bazie fasoli i kuskus. Brazylia przez lata była miejscem osiedlania się imigrantów z Europy, lecz także z Japonii. Stąd w tradycji kulinarnej pojawiają się wpływy różnych kultur. W Brazylii popularnym sposobem obróbki cieplnej jest grillowanie. Grilluje się głównie mięso, lecz także ryby i owoce.

Lokalne potrawy brazylijskie tworzone są na podstawie następujących produktów:

  • maniok i mączka z manioku,
  • cukier trzcinowy,
  • olej palmowy,
  • owoce morza, krewetki, kraby,
  • czarna fasola,
  • kukurydza,
  • biały ryż,
  • mięso.

Kuchnia brazylijska uchodzi za szczególnie zdrową. Jest pyszna i nietucząca, mimo że jada się duże porcje, zaś podstawą diety jest głównie mięso z różnymi sosami. Jada się tu dużo warzyw i owoców, zaś mięso jest bardzo dobrej jakości. Bydło wypasane jest w dobrych, naturalnych warunkach. Olej palmowy, popularny w Brazylii, nie ma nic wspólnego z wysoko przetworzonym olejem stosowanym w Europie na skalę przemysłową.

Tradycyjne dania poszczególnych regionów Brazylii

Kuchnia brazylijska nie jest w pełni jednolita i różni się nieco w zależności od region geograficznego i klimatu. Na północy, czyli w Amazonii króluje kuchnia indiańska oparta na lokalnych owocach i manioku. Kuchnia brazylijska wybrzeża Atlantyku znajduje się pod dużym wpływem kuchni afrykańskiej. Jada się tu owoce morza, głównie krewetki, dania z fasoli i ryżu. Stąd pochodzi narodowe danie brazylijskie jak moqueca, czyli rodzaj gulaszu z ryb. W największym regionie Bahia popularne jest caruru, pochodzenia afrykańskiego, robione z krewetek, orzechów nerkowca i cebuli. Jada się tu również pure z krewetek i owoców morza oraz pure z fasoli z mączką maniokową.

W regionie Sao Paulo i Rio podstawą przepisów kulinarnych jest fasola, ryż, kukurydza i mięso. Składniki te tworzą kolejne danie narodowe, czyli feijoada, rodzaj gulaszu z fasoli. Tradycyjne przepisy tego regionu zawierają także mączkę z manioku.

Południe Brazylii stanowi region hodowli bydła, gdzie jada się głównie mięso. Z tego regionu pochodzi grillowane mięso churrasco, czy też dania ze świńskiej skóry. Ulubioną przekąską, czy daniem śniadaniowym, są serowe bułeczki pão de queijo. Typowym daniem są również naleśniki z tapioki, czyli odwodnionej mączki z manioku.

Brazylia - tradycyjne dania narodowe i ciekawostki

Dania śniadaniowe i przekąski

Na śniadanie Brazylijczycy jedzą serowe bułeczki pao de queijo, zrobione z mączki maniokowej, jajek, sera i oleju roślinnego. Do tego jada się bułki nadziewane wołowiną lub zapiekanki z baraniną. Śniadanie popija się bardzo słodką i mocną kawą.

Popularną przekąską jest furofa, czyli rodzaj placka z mąki maniokowej i masła, z dodatkiem bekonu, warzyw, cebuli, kiełbasy, jajek itp. Jest to popularne i łatwe do zrobienia danie na przekąskę. Furofę często podaje się do feijoady.

Brazylia ma również swój fast food, czyli salgadinhos, sprzedawane na każdej ulicy i stanowiące popularną przekąskę. Salgadinhos to rodzaj krokietów smażonych w głębokim tłuszczu. Nadzienie może być bardzo różne, od kurczaka po ser.

Popularne dania, które jada się w Brazylii na obiady

Tradycyjnym daniem regionu południowo-wschodniego jest feijoada, która pochodzi z Portugalii. Danie to przypomina fasolkę z mięsem i często podaje się je z ryżem. Do feijoady używa się różnych rodzajów mięs i podrobów, zaś prócz fasoli dodatkami są różne warzywa, jak jarmuż, kapusta, cebula i czosnek.

Ciekawą przystawką jest churrasco, czyli mięso z grilla. W restauracjach mięso i ryby pieką się na dużych grillach opalanych węglem drzewnym, zaś kelnerzy roznoszą churrasco na czymś w rodzaju rożna i odcinają kawałki gościom do talerzy.

Wśród dań, jakie oferuje Brazylia, na uwagę zasługuje moqueca, której koniecznie trzeba spróbować. Danie to, z regionu Bahia, stanowi rodzaj gulaszu z owoców morza w sosie pomidorowym, z dodatkiem cebuli, papryki, mleka kokosowego i oleju palmowego. Moqueca podaje się z ryżem.

Brazylia jest dość droga jeśli chodzi o restauracje i stołowanie się turystów. Dlatego dobrym i niedrogim rozwiązaniem dla turystów są obiady na wagę, gdzie wybiera się dania z bufetu i płaci za ilość.

Brazylia - desery i słodkości

Brazylijskie desery są niezwykle słodkie i zawierają dużą ilość kajmaku i czekolady. Narodowym przysmakiem jest brigadeiro, czyli rodzaj czekoladowej trufli z kajmakiem i czekoladą. Smakuje się również kulki z mleka, żółtek i wiórków kokosowych, czy też kulki z czekolady i orzeszków ziemnych.

Popularnym, brazylijskim deserem jest canjica, czyli ziarna kukurydzy z mlekiem, cukrem i mleczkiem kokosowym. W Brazylii podawane są również pyszne desery z marakui czy ananasa.

Brazylijczycy uwielbiają również typowe, hiszpańskie churros. Co ciekawe brazylijskie churros są większe i często nadziewane, na przykład nutellą, czy też kajmakiem.

Czy potrawy brazylijskie można zrobić samemu - przepisy na najciekawsze dania

Kuchnia brazylijska jest zdrowa i pyszna, dlatego też warto wypróbować niektóre dania i zrobić je samemu w domu. Łatwym daniem do zrobienia samemu jest feijoada, danie obiadowe z czarnej fasoli. Potrzebne będzie różnego rodzaju mięso wieprzowe, kiełbasa i boczek, jak również cebula, czosnek, olej i czarna fasola. Danie to jest bardzo proste i robi się je podobnie jak polską fasolkę po bretońsku, czy też mięso duszone. Mięso dusimy, a następnie dodajemy do niego ugotowaną czarną fasolę oraz podsmażoną cebulę.

Równie łatwym daniem jest moqueca. Potrzebne będą filety rybne, krewetki, papryka, cebula, limonka i puszka mleka kokosowego oraz oczywiście przyprawy jak: pieprz i kolendra. Rybę i krewetki marynujemy w soku z limonki. Cebulę i paprykę dusimy na małym ogniu, a następnie dodajemy mleko kokosowe, ryby i krewetki. Całość gotujemy jeszcze parę minut.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto