Panquecas com tapioca
- Mąka z tapioki - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 3,2% (600 ml)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Ser twarogowy tłusty (500 g)
- Truskawki (500 g)
- Czekolada biała (200 g)
- Masło (130 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
Przepis na panquecas com tapioca krok po kroku
W misce umieść jajka, mleko i cukier, wymieszaj dokładnie.
Przesiej mąkę i dodaj roztopione masło, zmiksuj do uzyskania ciasta o dość rzadkiej konsystencji.
Smaż na patelni do naleśników z obydwu stron, aż będą rumiane.
W misce umieść żółtka i cukier, ubij do uzyskania białej masy.
Dodaj twaróg i wymieszaj.
Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
Rozpuść białą czekoladę.
Każdy naleśnik posmaruj twarogiem, na nim umieść truskawki, złóż w trójkąt.
Udekoruj białą czekoladą.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat panquecas com tapioca
Panquecas com tapioca to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni brazylijskiej. Jest ono odmianą tradycyjnych i znanych naleśników, z tym jednak wyjątkiem, że ciasto nie zawiera glutenu. Dzięki użyciu mąki z tapioki naleśniki mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię. Przepis na panquecas com tapioca jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia brazylijskich naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka z tapioki, jajka, mleko, masło, cukier, twaróg tłusty, żółtka jaj, biała czekolada i truskawki.
Jak zrobić panquecas com tapioca? W misce umieść jajka, mleko i cukier, wymieszaj dokładnie. Przesiej mąkę i dodaj roztopione masło, zmiksuj do uzyskania ciasta o dość rzadkiej konsystencji. Smaż na patelni do naleśników z obydwu stron, aż będą rumiane. W misce umieść żółtka i cukier, ubij do uzyskania białej masy. Dodaj twaróg i wymieszaj. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Rozpuść białą czekoladę. Każdy naleśnik posmaruj twarogiem, na nim umieść truskawki, złóż w trójkąt. Udekoruj białą czekoladą.
Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Sezon na truskawki trwa od czerwca do lipca, dlatego powinniśmy w miarę możliwości korzystać z dobrodziejstwa owoców. Mąka z tapioki powstaje z manioku. Jest łatwo strawna i nie zawiera glutenu. Mąka nie powoduje uczulenia i pozbawiona jest smaku. Konsystencją przypomina mąkę ziemniaczaną. Jest prawie całkowicie pozbawiona białka i nadaje się dobrze dla osób z niewydolnością nerek.
Podsumowując panquecas com tapioca to danie mogące świetnie zastąpić naleśniki z dodatkiem glutenu. Mąka z tapioki jest ogólnie dostępna w super marketach na dziale ze zdrową żywnością, można ją również nabyć w sklepach internetowych. Naleśniki można przygotować także na słono z farszem warzywnym lub mięsnym.
Alergeny w panquecas com tapioca
Lista alergenów dla panquecas com tapioca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser twarogowy tłusty
- Czekolada biała
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze panquecas com tapioca
Panquecas com tapioca to słodkie danie zawierające dużą ilość cukru. Nie powinno być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Tapioka nie zawiera glutenu, dlatego deser może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.