Panforte
- Orzechy laskowe (120 g)
- Migdały (120 g)
- Orzechy włoskie (120 g)
- Figi suszone (75 g)
- Morele suszone (75 g)
- Mąka pszenna typ 500 (70 g)
- Margaryna do pieczenia (40 g)
- Miód (150 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (150 g)
- Cukier (75 g)
Przepis na panforte krok po kroku
Figi oraz morele suszone pokrój na mniejsze kawałki.
Do miski wsyp orzechy, suszone owoce, skórkę z pomarańczy, kakao, mąkę, 1 łyżkę cynamonu, pół łyżeczki goździków mielonych, szczyptę soli oraz pół łyżeczki kardamonu. Składniki dokładnie wymieszaj.
W garnuszku podgrzej miód, margarynę oraz cukier.
Mieszaninę z garnka przelej do miski z orzechami i dokładnie wymieszaj.
Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy zwilżonych dłoni dociśnij masę do dna i wyrównaj ją.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut.
Upieczone panforte wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat panforte
Panforte to tradycyjne włoskie ciasto przygotowywane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wypiek z bakaliami stanowi doskonały pomysł na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na panforte jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie, figi suszone, morele suszone, mąka pszenna, margaryna, miód, kakao, kandyzowana skórka z pomarańczy, cukier, sól, cynamon, kardamon oraz goździki.
A jak zrobić panforte? Figi oraz morele suszone pokrój na mniejsze kawałki. Do miski wsyp orzechy, suszone owoce, skórkę z pomarańczy, kakao, mąkę, 1 łyżkę cynamonu, pół łyżeczki goździków mielonych, szczyptę soli oraz pół łyżeczki kardamonu. Składniki dokładnie wymieszaj. W garnuszku podgrzej miód, margarynę oraz cukier. Mieszaninę z garnka przelej do miski z orzechami i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy zwilżonych dłoni dociśnij masę do dna i wyrównaj ją. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Upieczone panforte wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Orzechy laskowe stanowią doskonałe źródło proantocyjanidyn, które wykazują dużą aktywność przeciwutleniającą. W związku z tym spożywanie orzechów laskowych pomaga w zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry. Obecność witaminy E, kwasu foliowego oraz manganu korzystnie wpływa na kondycję mózgu, co wpływa na większe skupienie oraz skoncentrowanie.
Podsumowując wiesz już jak się robi włoskie ciasto panforte. Wypiek ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Włoskie ciasto warto przygotować również jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Dodatek przypraw nadaje panforte charakterystyczny, korzenny smak. Produkty niezbędne do wykonania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w panforte
Lista alergenów dla panforte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
- Migdały
- Orzechy włoskie
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- morele suszone
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze panforte
Panforte to pyszne ciasto przygotowywane we Włoszech w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Orzechy wykorzystane do przygotowania wypieku stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.