Przepis na pancakes na mleku krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
patelnia duża, mikser, duża miska

Oddziel białka od żółtek.

W misce wymieszaj mąkę, żółtka, mleko i proszek do pieczenia do uzyskania jednolitej masy.

Białka ubij na sztywną pianę.

Ubitą pianę dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło

Porcje ciasta wylewaj na patelnię i smaż placki obustronnie do złocistego koloru

Pancakes podawaj z plastrami jabłka, posypane cynamonem.

Puszyste pancakes podane ze świeżymi owocami
Pancakes na mleku
Koszt przygotowania dania
4.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
583 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Pancakes na mleku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pancakesach na mleku

Pancakes, czyli tradycyjne naleśniki amerykańskie to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przestawiać. Puszyste, pulchne, słodkie placuszki to jedno z ulubionych słodkich śniadań wszystkich miłośników słodkości. Choć pankejki tradycyjnie wywodzą się z kuchni amerykańskiej, w krótkim czasie zyskały popularność na całym świecie i powstało wiele wersji, wariantów i odmiennych sposobów na ich przygotowanie tak, aby trafiły we wszystkie usta. Przedstawiamy prosty przepis na pancakes z mlekiem w porcji idealnej dla jednej osoby, na słodkie pożywne śniadanie lub podwieczorek.

Aby przygotować pancakes na mleku potrzebne będą mąka pszenna, jajka oraz oczywiście mleko. Nie można pominąć także środka spulchniającego, na przykład sody kuchennej lub proszku do pieczenia, które zagwarantują to, że pankejki na mleku będą puszyste, pulchne i delikatne. Jak widać, jest to bardzo łatwy przepis na pancakes na mleku z którym poradzi sobie każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz, a niezbędne do ich przygotowania składnika zazwyczaj większość z nas ma w domu.

Jak zrobić ciasto na amerykańskie placki na mleku? Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać trzepaczką, rózgą kuchenną lub mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, uważając aby nie powstały grudki. Następnie porcje ciasta wystarczy wylewać na rozgrzaną, wysmarowaną masłem lub dobrej jakości oliwą patelnię i smażyć do zarumienienia z obu stron.

Tak przygotowane pancakes na mleku najlepiej smakują ze świeżymi owocami, zwłaszcza jagodowymi, na przykład jagodami, malinami, wiśniami, truskawkami lub borówkami. W sezonie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do nich jest ograniczony bez obaw można sięgnąć po owoce mrożone. Placki na mleku można podawać też z dżemami, konfiturami, musami owocowymi, a także syropem klonowym, bitą śmietaną, cukrem pudrem lub cynamonem.

Pancakes na mleku to idealna propozycja śniadaniowa, jednak śmiało można wykorzystać je również jako spożywny deser, podwieczorek czy lekką, słodką kolację. Placki naleśnikowe najlepiej smakują na ciepło, więc dobrze jest zjeść je bezpośrednio po przygotowaniu, zanim ostygnął.

Wartości odżywcze pancakesów na mleku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
153.42 kcal
583.01 kcal
Białko
6.99 g
26.56 g

Węglowodany w pancakesach na mleku

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
23.32 g
88.60 g
Węglowodany przyswajalne
22.98 g
87.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.34 g
1.28 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
3.68 g
13.99 g
Tłuszcze nasycone
2.35 g
8.93 g
Tłuszcze nienasycone
1.33 g
5.06 g
Cholesterol
58.81 mg
223.47 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pancakes na mleku

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A
68.96 µg (mcg)
262.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.32 mg
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
1.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.21 mg
0.81 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
68.41 µg (mcg)
259.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
1.06 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.93 mg
Niacyna
1.75 mg
6.67 mg
Foliany
46.58 µg (mcg)
176.99 µg (mcg)
Beta karoten
6.58 µg (mcg)
24.99 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pancakes na mleku

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
39.85 mg
151.42 mg
Potas
265.99 mg
1010.75 mg
Wapń
125.92 mg
478.51 mg
Fosfor
195.59 mg
743.24 mg
Magnez
17.32 mg
65.82 mg
Żelazo
1.79 mg
6.81 mg
Cynk
0.66 mg
2.52 mg
Miedź
0.06 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pancakesów na mleku 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pancakesach na mleku

Lista alergenów dla pancakesów na mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania pancakesów na mleku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
350 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 ml
Proszek do pieczenia
10 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Jabłko
100 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Koszt składników
17.60
Jak oceniasz przepis na pancakes na mleku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób