Paistettu matia
- Kawior ze śledzia (400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (240 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Chleb żytni razowy - 8 małych kromek (400 g)
- Masło (50 g)
Przepis na paistettu matia krok po kroku
Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
Dodaj kawior, sól, pieprz i koper, podgrzej 3-4 minuty.
Pokrój chleb na kromki, posmaruj masłem i ułóż kawior na pieczywie.
Więcej informacji na temat paistettu matia
Paistettu Matia to tradycyjne danie kuchni fińskiej. Kawior ze śledzia spożywa się rzadko, lecz jeśli już jest podawany, smaży się go z dodatkiem cebuli. Przepis na to danie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia paistettu matia potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kawior ze śledzia, cebula, masło klarowane, koper, żytni chleb, masło.
Jak zrobić paistettu matia? Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj kawior, sól, pieprz i koper, podgrzej 3-4 minuty. Pokrój chleb na kromki, posmaruj masłem i ułóż kawior na pieczywie.
Kawior od wieków łączony jest z luksusem i tak samo traktowany jest w kuchni. Spożywa się go rzadko, a niewielu z nas w ogóle wie, jak należy go podawać. Kawior to ikra ryb zawiera ona cenne składniki mineralne i witaminy. Jest także dobrym źródłem kwasów tłuszczowych. Kawior jest także bardzo dobrym źródłem białka, dla porównania zawiera go nawet więcej niż pierś z kurczaka. Białko jest podstawową substancją wykorzystywaną jako budulec w naszym ciele. Jest także substratem potrzebnym do budowy hormonów takich jak insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Cebula zawarta w zupie jest źródłem substancji o działaniu bakteriobójczym. Wykorzystuje się ją w zapaleniach gardła, robiąc na jej bazie syrop. Dodatkowo cebula zawiera dużo witaminy C wzmacniającej naszą odporność. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując paistettu matia to ciekawe w smaku danie, koniecznie powinny go spróbować osoby lubiące eksperymentować w kuchni. Kawior zawiera sporo soli, dlatego pamiętaj, aby nie doprawiać dania zbyt mocno. Kawior jest produktem dość drogim, dlatego nie każdy może sobie na niego pozwolić w restauracji, przygotowanie dania w domu znacznie ogranicza koszt.
Alergeny w paistettu matia
Lista alergenów dla paistettu matia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kawior ze śledzia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
Wartości odżywcze paistettu matia
Paistettu matia to danie zawierające dużą ilość białka pochodzącego z kawioru. Chleb żytni zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. Danie zawiera dużo sodu, powinny ograniczać je osoby z niewydolnością nerek.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.