Paistettu matia

Opublikowano: 06.12.2021 r., 10:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne fińskie paistettu matia
Paistettu Matia
Paistettu Matia to tradycyjne danie kuchni fińskiej. Tajemnicza nazwa oznacza smażony kawior ze śledzia. Koniecznie wypróbuj przepis, jeśli lubisz próbować nowych smaków.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 5 min
579 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kawior ze śledzia (400 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (240 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Chleb żytni razowy - 8 małych kromek (400 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na paistettu matia krok po kroku

Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

Dodaj kawior, sól, pieprz i koper, podgrzej 3-4 minuty.

Pokrój chleb na kromki, posmaruj masłem i ułóż kawior na pieczywie.

Jak oceniasz przepis na paistettu matia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat paistettu matia

Paistettu Matia to tradycyjne danie kuchni fińskiej. Kawior ze śledzia spożywa się rzadko, lecz jeśli już jest podawany, smaży się go z dodatkiem cebuli. Przepis na to danie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia paistettu matia potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kawior ze śledzia, cebula, masło klarowane, koper, żytni chleb, masło.

Jak zrobić paistettu matia? Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj kawior, sól, pieprz i koper, podgrzej 3-4 minuty. Pokrój chleb na kromki, posmaruj masłem i ułóż kawior na pieczywie.

Kawior od wieków łączony jest z luksusem i tak samo traktowany jest w kuchni. Spożywa się go rzadko, a niewielu z nas w ogóle wie, jak należy go podawać. Kawior to ikra ryb zawiera ona cenne składniki mineralne i witaminy. Jest także dobrym źródłem kwasów tłuszczowych. Kawior jest także bardzo dobrym źródłem białka, dla porównania zawiera go nawet więcej niż pierś z kurczaka. Białko jest podstawową substancją wykorzystywaną jako budulec w naszym ciele. Jest także substratem potrzebnym do budowy hormonów takich jak insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Cebula zawarta w zupie jest źródłem substancji o działaniu bakteriobójczym. Wykorzystuje się ją w zapaleniach gardła, robiąc na jej bazie syrop. Dodatkowo cebula zawiera dużo witaminy C wzmacniającej naszą odporność. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując paistettu matia to ciekawe w smaku danie, koniecznie powinny go spróbować osoby lubiące eksperymentować w kuchni. Kawior zawiera sporo soli, dlatego pamiętaj, aby nie doprawiać dania zbyt mocno. Kawior jest produktem dość drogim, dlatego nie każdy może sobie na niego pozwolić w restauracji, przygotowanie dania w domu znacznie ogranicza koszt.

Alergeny w paistettu matia

Lista alergenów dla paistettu matia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kawior ze śledzia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Wartości odżywcze paistettu matia

na 100g gotowej potrawy

Paistettu matia to danie zawierające dużą ilość białka pochodzącego z kawioru. Chleb żytni zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. Danie zawiera dużo sodu, powinny ograniczać je osoby z niewydolnością nerek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
289.62
579.24
Białko (g)
11.38
22.77
Fenyloalanina (mg)
0.50
1.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
19.47
38.93
Węglowodany przyswajalne (g)
17.17
34.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
4.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
18.96
37.91
Tłuszcze nasycone (g)
10.32
20.63
Tłuszcze nienasycone (g)
8.64
17.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.42
10.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.22
6.45
Cholesterol (mg)
231.89
463.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
190.42
380.84
Witamina B6 (mg)
0.16
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
6.73
13.46
Witamina C (mg)
1.63
3.25
Witamina D (µg (mcg))
0.97
1.95
Witamina E (mg)
1.08
2.17
Retinol (µg (mcg))
188.53
377.06
Tiamina (mg)
0.22
0.44
Ryboflawina (mg)
0.33
0.66
Niacyna (mg)
1.34
2.69
Foliany (µg (mcg))
57.74
115.48
Beta karoten (µg (mcg))
24.40
48.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
708.33
1416.66
Potas (mg)
147.51
295.03
Wapń (mg)
122.96
245.92
Fosfor (mg)
168.79
337.58
Magnez (mg)
116.39
232.77
Żelazo (mg)
4.99
9.99
Cynk (mg)
0.74
1.48
Miedź (mg)
0.11
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny paistettu matia 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paistettu matia

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kawior ze śledzia
400 g
8.00
Za 110,0 g
Liczba opakowań 4
29.09
Za 400 g
Cebula
240 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 240 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Chleb żytni razowy
400 g
8 małych kromek
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
55.00