Przepis na pączki wiedeńskie krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, szpryca, miska

W garnku rozpuść masło ze szklanką wody i szczyptą soli.

Gdy masło się rozpuści i całość zagotuje, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Całość chwilę podgrzewaj, cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita.

Wystudź ciasto.

Do chłodnej masy dodawaj pojedynczo jajka, cały czas miksując.

Gdy masa będzie jednolita przełóż ją do szprycy.

Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty i wyciskaj na niego gniazdka z ciasta.

W garnku rozgrzej olej.

Wkładaj do oleju gniazdka, papierem do góry.

Po około minucie zdejmij papier i go wyrzuć.

Pączki smaż z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, aby uzyskać lukier.

Pączki polej lukrem.

Często zadawane pytania

2 pączki wiedeńskie na niebieskim papierze.
pączki wiedeńskie
Koszt przygotowania dania
15.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
450 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Pączki wiedeńskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pączkach wiedeńskich

Pączki są dla wielu osób obowiązkowe na tłusty czwartek, lecz nie każdemu chce się zagniatać ciasto drożdżowe. Dlatego mam dla Ciebie alternatywę, czyli pączki wiedeńskie. Inna ich nazwa to gniazdka wiedeńskie i są zrobione z ciasta parzonego. To, co sprawia, że są to moje ulubione pączki, to fakt, że są lekko słone, ponieważ ciasta się nie słodzi, jedynie lekko soli i są prawie puste w środku. Mimo że samo ciasto na pączki jest słonawe, to ostatecznie są one słodkie, dzięki lukrowi, którym są polane. Przepis na pączki wiedeńskie jest też znacznie szybszy do przygotowania niż na zwykłe, drożdżowe pączki. Ptysiowe oponki wiedeńskie tradycyjnie są smażone na głębokim tłuszczu, ale mogą być też w wersji z piekarnika. Oczywiście bardziej dietetyczna wersja to ta pieczona, ponieważ podczas smażenia pączki wciągną tłuszcz, a przy pieczeniu tego unikniemy, ale to oczywiście wpłynie też na ich smak. Jeżeli liczysz kalorie to ciężko to zrobić przy smażonych paczkach, ponieważ trudno określić ile wciągną one tłuszczu. Można zważyć tłuszcz przed i po smażeniu i obliczyć ile ubyło tłuszczu. Potem po podzieleniu tego na ilość pączków można mniej więcej określić tę ilość, która nadal nie jest idealna, bo część tłuszczu zostanie na łyżce, którą wkładasz pączki, czy ucieknie z pączka na ręcznik papierowy lub talerz. Dlatego najlepiej w ten jeden dzień, jakim jest tłusty czwartek po prostu cieszyć się pączkami i nie zadręczać się kaloriami. Następnego dnia wracasz na właściwe tory i nie przejmujesz się jednym dniem rozpusty. Pamiętaj, że głównie liczy się to, co jesz przez większość czasu, jeden dzień na 365 nie zrobi wielkiej różnicy. Tak jest w obie strony. Jeden dzień zdrowszego jedzenia nie wymaże tego, że przez większość czasu jesz fast-foody ani jeden dzień gdzie przeważają pyszne pączki i inne słodkości nie sprawi, że cała Twoja dieta będzie do niczego. Każdy od czasu do czasu może sobie pozwolić na coś, co jest uznawane za mniej zdrowe.

Instrukcje jak zrobić paczki wiedeńskie znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze pączków wiedeńskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(67g)
Energia (kalorie)
672.10 kcal
450.31 kcal
Białko
3.39 g
2.27 g

Węglowodany w pączkach wiedeńskich

Na 100g
Na porcję
(67g)
Węglowodany
17.66 g
11.83 g
Węglowodany przyswajalne
17.66 g
11.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(67g)
Tłuszcz
65.48 g
43.87 g
Tłuszcze nasycone
8.10 g
5.43 g
Tłuszcze nienasycone
57.39 g
38.45 g
Tłuszcze jednonasycone
40.96 g
27.45 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
16.42 g
11.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
61.22 mg
41.02 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pączki wiedeńskie

Na 100g
Na porcję
(67g)
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pączki wiedeńskie

Na 100g
Na porcję
(67g)
Sód
19.70 mg
13.20 mg
Potas
35.73 mg
23.94 mg
Wapń
11.12 mg
7.45 mg
Żelazo
0.89 mg
0.60 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków wiedeńskich 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pączkach wiedeńskich

Lista alergenów dla pączków wiedeńskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pączków wiedeńskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Sok z cytryny
18 ml
2-3 łyżki
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 18 ml
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na pączki wiedeńskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób