Owsianka z mango
- Płatki owsiane (40 g)
- Mleko 2% (300 ml)
- Mango (150 g)
- Masło orzechowe (10 g)
- Erytrytol (10 g)
Przepis na owsiankę z mango krok po kroku
Do rondelka wlej mleko i zagotuj.
Wsyp do niego płatki i dodaj słodzik. Gotuj przez 2 minuty.
Mango obierz i pokrój w kostkę. Połowę dodaj do owsianki, resztę zostaw do dekoracji.
Owsiankę gotuj kolejne 2 minuty, a następnie przełóż ją do miseczki.
Podawaj danie z dodatkiem mango i masłem orzechowym.
Więcej informacji na temat owsianki z mango
Owsianka z mango jest niezwykle pyszna, a przy tym słodka. To idealna kompozycja, która sprawdzi się na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. Pokochają ją nawet dzieci. To proste, ale naprawdę smaczne danie. Będzie odpowiednim wyborem dla wszystkich, którzy kochają słodkie śniadania.
Przepis na owsiankę z mango to wspaniała opcja na proste śniadanie, które można stworzyć z tylko kilku podstawowych składników. Wszystkie zapewne znajdują się w twojej domowej spiżarni. Głównym składnikiem s niewątpliwie płatki owsiane. Choć są niepozorne, to dostarczają naprawdę poro właściwości odżywczych. Dobrze, by gościły w diecie jak najczęściej. Jednak nie warto wybierać tych błyskawicznych, gdyż są dużo bardziej przetworzone i zawierają znacznie mniej błonnika. Najlepszą opcja są płatki owsiane pełnoziarniste, które dostarczają więcej witamin i składników mineralnych, ale również lepiej wspierają pracę układu trawiennego. Można je spokojnie zakupić w każdym większym sklepie. Osoby na diecie bezglutenowej mogą je zastąpić płatkami owsianymi bez udziału tego białka. Płatki owsiane dostarczają sporo witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo dostarczają także magnezu i fosforu, pierwiastków, które są kluczowe do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Owsiankę łączy się z mango. To owoc nieco egzotyczny, jednak pojawia się w tradycyjnej diecie coraz częściej, ze względu na jego większą dostępność. Świeże mango to prawdziwa skarbnica witamin i składników prozdrowotnych. Dostarcza sporo beta-karotenu, antyoksydantu o potężnym działaniu ochraniającym układ krążenia, ale także wspierającym działanie odporności.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić owsiankę z mango, by była prosta i naprawdę smaczna, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Całość jest najłatwiejszą opcją na przygotowanie w pełni zbilansowanego posiłku w kilka chwil. Owsiankę robi się na mleku, dzięki czemu zawiera więcej białka. To pyszna opcja na śniadanie nawet dla dzieci. To dobra alternatywa dla kupnych płatków śniadaniowych o dużej zawartości cukru. Ten pomysł na śniadanie z płatkami owsianymi sprawdzi się wspaniale na co dzień.
Alergeny w owsiance z mango
Lista alergenów dla owsianki z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masło orzechowe
Wartości odżywcze owsianki z mango
To zdrowa opcja na śniadanie, która dostarcza sporo błonnika i witamin.
Energia i białka
(510g)
Węglowodany
(510g)
Tłuszcze
(510g)
Witaminy
(510g)
Składniki mineralne
(510g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.