Przepis na owsiankę kakaową krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku podgrzej mleko.

Do mleka wrzuć płatki i dodaj kakao.

Dodaj słodzik i wymieszaj.

Całość gotuj, aż do osiągnięcia preferowanej gęstości.

Podawaj z pokrojonym bananem.

Owsianka kakaowa podana z bananem.
owsianka kakaowa
Koszt przygotowania dania
3.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
424 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Owsianka kakaowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o owsiance kakaowej

Owsianka kakaowa to doskonały pomysł na naprawdę fantastyczne, a przy okazji smaczne śniadanie, którego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Jest po prostu najlepsza. To zdrowe danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich śniadań. Dostarcza sporo błonnika, ale również naprawdę dużo wapnia.

Przepis na owsiankę kakaową to sprawdzony sposób na zdrowe śniadanie dla każdego, kto wybiera zbilansowane menu. Jest prosta w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę fantastycznie smakuje. Można ją przygotować na kilka różnych sposobów, jednak ten podany w przepisie jest najłatwiejszy, a przy okazji najszybszy. Ze względu na sporą zawartość błonnika syci na długo. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Najlepiej podawać ją z dodatkiem świeżych owoców, które wniosą odrobinę słodyczy, ale również sprawia, że całość będzie jeszcze zdrowsza. To danie idealne dla miłośników śniadań w słodkiej odsłonie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić owsiankę kakaową, która będzie smaczna, a przy okazji zdrowa i bardzo szybka, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jej przygotowania wystarczy kilka chwil i podstawowe produkty spożywcze. Głównym są oczywiście płatki owsiane. Jednak nie warto wybierać tych błyskawicznych, gdyż są dużo bardziej przetworzone i zawierają znacznie mniej błonnika. Najlepszą opcja są płatki owsiane pełnoziarniste, które dostarczają więcej witamin i składników mineralnych, ale również lepiej wspierają pracę układu trawiennego. Można je spokojnie zakupić w każdym większym sklepie. Osoby na diecie bezglutenowej mogą je zastąpić płatkami owsianymi bez udziału tego białka.

To fantastyczny pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na śniadanie. Do owsianki dodaje się gorzkie kakao, które jest źródłem wielu polifenoli, substancji, które zmniejszają ryzyko zachorowania z powodu nowotworów. Nie należy wybierać tylko napojów kakaowych w proszku, ze względu na spory dodatek cukru. Dodatkowo dodaje się do nich również płatki owsiane, które są bogate w witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy. To szybkie,

łatwe, ale również pyszne danie, które stanowi dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy.

Wartości odżywcze owsianki kakaowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
96.53 kcal
424.75 kcal
Białko
4.17 g
18.35 g

Węglowodany w owsiance kakaowej

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
23.69 g
104.22 g
Węglowodany przyswajalne
20.80 g
91.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.89 g
12.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
2.29 g
10.07 g
Tłuszcze nasycone
1.40 g
6.14 g
Tłuszcze nienasycone
0.89 g
3.93 g
Tłuszcze jednonasycone
0.59 g
2.61 g
Tłuszcze wielonasycone
0.30 g
1.32 g
Cholesterol
4.55 mg
20.00 mg

Witaminy w przepisie na owsiankę kakaową

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A
47.84 µg (mcg)
210.50 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.58 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
1.38 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina C
2.09 mg
9.20 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina D
0.63 µg (mcg)
2.75 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina E
0.04 mg
0.19 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Retinol
47.16 µg (mcg)
207.50 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.40 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
1.13 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna
0.33 mg
1.44 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Foliany
10.05 µg (mcg)
44.20 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Beta karoten
7.61 µg (mcg)
33.50 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na owsiankę kakaową

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
23.72 mg
104.35 mg
Potas
260.68 mg
1147.00 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń
82.41 mg
362.60 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor
130.48 mg
574.10 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez
44.08 mg
193.95 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo
0.97 mg
4.25 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk
0.88 mg
3.88 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.82 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny owsianki kakaowej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w owsiance kakaowej

Lista alergenów dla owsianki kakaowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania owsianki kakaowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
45 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Banan
100 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
15 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 g
Erytrytol
30 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 30 g
Koszt składników
29.30
Jak oceniasz przepis na owsiankę kakaową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób