Omlet z ziemniakami
- Ziemniaki późne - 7 średnich sztuk (700 g)
- Jajko (4 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (100 g)
- Olej rzepakowy (70 ml)
Przepis na omlet z ziemniakami krok po kroku
Ziemniaki umyj i umieść w garnku.
Wlej wodę i gotuj przez 30 minut.
Wlej wodę i gotuj przez 30 minut.
Ziemniaki wystudź i obierz ze skórki.
Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i oregano.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Pokrój ziemniaki w talarki.
Dodaj do jajek ziemniaki i cebulę, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet.
Smaż przez 10 minut pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu.
Omlet przewróć na druga stronę i smaż jeszcze 3-4 minuty.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat omletu z ziemniakami
Omlet z ziemniakami to świetny pomysł na hiszpańskie danie obiadowe. Omlet ziemniaczany jest pyszny i bardzo syty. Można go podać na obiad lub na kolację. Hiszpański omlet zwany jest także tortillą. Przygotowuje się go na bazie gotowanych ziemniaków z dodatkami. Jest to danie narodowe, które spożywane jest na różne okazje. Przepis na omlet z ziemniakami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go usmażyć. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, cebula, śmietana kremówka, oregano, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić omlet z ziemniakami? Ziemniaki umyj i umieść w garnku. Wlej wodę i gotuj przez 30 minut. Ziemniaki wystudź i obierz ze skórki. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i oregano. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Pokrój ziemniaki w talarki. Dodaj do jajek ziemniaki i cebulę, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet. Smaż przez 10 minut pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu. Omlet przewróć na druga stronę i smaż jeszcze 3-4 minuty.
Ziemniaki to popularne na całym globie warzywo, które stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Ziemniaki można wykorzystywać jako bazę dań wytrawnych oraz słodkich. Dodatek ziemniaków do ciasta drożdżowego nadaje mu bardziej wilgotnej konsystencji oraz pozwala zachować świeżość na dłużej. Ziemniaki są warzywem zawierającym bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Ziemniaki mają także, wysoki stopień sytości co oznacza, że doskonale sprawdzą się w dietach redukcyjnych. Ziemniaki są świetnym źródłem potasu oraz witaminy C.
Podsumowując pyszny hiszpański omlet z gotowanymi ziemniakami jest bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków po obiedzie. Omlet z cebulą jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Omletu nie powinno się przechowywać w lodówce, tylko spożyć na świeżo. Omlet można wzbogacić dodatkiem wędzonego boczku lub czerwonej papryki. Sposobem na przewrócenie ciężkiego omletu jest wyjęcie go na duży talerz i przełożenie na drugą stronę razem z talerzem.
Alergeny w omlecie z ziemniakami
Lista alergenów dla omletu z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze omletu z ziemniakami
Omlet z ziemniakami to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Omlet jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Omlet jest bardzo syty i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.