Omlet z ziemniakami

Opublikowano: 17.02.2022 r., 9:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny omlet z ziemniakami
Omlet z ziemniakami
Omlet z ziemniakami to bardzo dobra propozycja na pyszne danie obiadowe rodem z Hiszpanii. Ziemniaczany omlet zwany w Hiszpanii tortillą świetnie sprawdzi się jako posiłek.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
814 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ziemniaki późne - 7 średnich sztuk (700 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (100 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na omlet z ziemniakami krok po kroku

Ziemniaki umyj i umieść w garnku.

Wlej wodę i gotuj przez 30 minut.

Wlej wodę i gotuj przez 30 minut.

Ziemniaki wystudź i obierz ze skórki.

Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i oregano.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Pokrój ziemniaki w talarki.

Dodaj do jajek ziemniaki i cebulę, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet.

Smaż przez 10 minut pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu.

Omlet przewróć na druga stronę i smaż jeszcze 3-4 minuty.

Jak oceniasz przepis na omlet z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat omletu z ziemniakami

Omlet z ziemniakami to świetny pomysł na hiszpańskie danie obiadowe. Omlet ziemniaczany jest pyszny i bardzo syty. Można go podać na obiad lub na kolację. Hiszpański omlet zwany jest także tortillą. Przygotowuje się go na bazie gotowanych ziemniaków z dodatkami. Jest to danie narodowe, które spożywane jest na różne okazje. Przepis na omlet z ziemniakami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go usmażyć. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, cebula, śmietana kremówka, oregano, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić omlet z ziemniakami? Ziemniaki umyj i umieść w garnku. Wlej wodę i gotuj przez 30 minut. Ziemniaki wystudź i obierz ze skórki. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i oregano. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Pokrój ziemniaki w talarki. Dodaj do jajek ziemniaki i cebulę, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet. Smaż przez 10 minut pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu. Omlet przewróć na druga stronę i smaż jeszcze 3-4 minuty.

Ziemniaki to popularne na całym globie warzywo, które stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Ziemniaki można wykorzystywać jako bazę dań wytrawnych oraz słodkich. Dodatek ziemniaków do ciasta drożdżowego nadaje mu bardziej wilgotnej konsystencji oraz pozwala zachować świeżość na dłużej. Ziemniaki są warzywem zawierającym bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Ziemniaki mają także, wysoki stopień sytości co oznacza, że doskonale sprawdzą się w dietach redukcyjnych. Ziemniaki są świetnym źródłem potasu oraz witaminy C.

Podsumowując pyszny hiszpański omlet z gotowanymi ziemniakami jest bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków po obiedzie. Omlet z cebulą jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Omletu nie powinno się przechowywać w lodówce, tylko spożyć na świeżo. Omlet można wzbogacić dodatkiem wędzonego boczku lub czerwonej papryki. Sposobem na przewrócenie ciężkiego omletu jest wyjęcie go na duży talerz i przełożenie na drugą stronę razem z talerzem.

Alergeny w omlecie z ziemniakami

Lista alergenów dla omletu z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze omletu z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Omlet z ziemniakami to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Omlet jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Omlet jest bardzo syty i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
162.90
814.50
Białko (g)
4.05
20.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
11.69
58.43
Węglowodany przyswajalne (g)
10.34
51.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
6.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
11.15
55.76
Tłuszcze nasycone (g)
4.03
20.15
Tłuszcze nienasycone (g)
7.12
35.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.98
24.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.15
10.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.08
375.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina D (µg (mcg))
0.40
2.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
32.52
162.58
Potas (mg)
300.79
1503.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.01
95.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
4.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z ziemniakami 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z ziemniakami

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
700 g
7 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.80
Za 700 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
100 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Koszt składników
19.00