Omlet z bitą śmietaną

Opublikowano: 22.04.2022 r., 11:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z bitą śmietaną, owoce
Omlet z bitą śmietaną
Omlet z bitą śmietaną to wspaniała propozycja na pyszny śniadaniowy omlet. Dodatek bitej śmietany dodaje bardziej kremowego smaku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny omlet.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Miksowanie 10 min
1134 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Borówka amerykańska (240 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Przepis na omlet z bitą śmietaną krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Dodaj kakao i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wlej masę na omlet.

Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.

Śmietanę kremówkę wlej do miski i ubij na sztywną pianę.

Omlet wyłóż na talerz, jego wierzch udekoruj bitą śmietaną i borówkami.

Jak oceniasz przepis na omlet z bitą śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat omleta z bitą śmietaną

Omlet z bitą śmietaną to doskonały pomysł na pyszny posiłek śniadaniowy dla dzieci i dorosłych. Omlet doskonale sprawdzi się z dodatkiem świeżych owoców. Można podać go także z domowym dżemem lub kremem czekoladowym. Przepis na omlet z bitą śmietaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, kakao, śmietana kremówka, borówki, masło.

Jak zrobić omlet z bitą śmietaną? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Dodaj kakao i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wlej masę na omlet. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Śmietanę kremówkę wlej do miski i ubij na sztywną pianę. Omlet wyłóż na talerz, jego wierzch udekoruj bitą śmietaną i borówkami.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszny omlet z owocami to doskonała propozycja na śniadanie lub deser. Omlet na słodko podać można z innymi owocami. Takimi jak truskawki, brzoskwinie, maliny czy jabłka. Omlet jest dobry do spożycia od razu po usmażeniu. Można go przechowywać maksymalnie przez kilka godzin.

Alergeny w omlecie z bitą śmietaną

Lista alergenów dla omleta z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze omleta z bitą śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Omlet z bitą śmietaną to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Podnoszą one bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
226.95
1134.76
Białko (g)
6.77
33.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
19.82
99.11
Węglowodany przyswajalne (g)
17.80
89.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
10.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
14.52
72.59
Tłuszcze nasycone (g)
7.98
39.88
Tłuszcze nienasycone (g)
6.54
32.71
Cholesterol (mg)
119.18
595.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
3.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
4.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.87
164.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
47.77
238.86
Potas (mg)
231.84
1159.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.27
341.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
173.47
867.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.39
141.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.79
8.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.83
4.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta z bitą śmietaną 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omleta z bitą śmietaną

Koszt składników
39.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Borówka amerykańska
240 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
11.52
Za 240 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
39.10