Omlet z bitą śmietaną
- Jajko (6 szt.)
- Cukier - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
- Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Borówka amerykańska (240 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na omlet z bitą śmietaną krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Dodaj kakao i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wlej masę na omlet.
Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
Śmietanę kremówkę wlej do miski i ubij na sztywną pianę.
Omlet wyłóż na talerz, jego wierzch udekoruj bitą śmietaną i borówkami.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat omleta z bitą śmietaną
Omlet z bitą śmietaną to doskonały pomysł na pyszny posiłek śniadaniowy dla dzieci i dorosłych. Omlet doskonale sprawdzi się z dodatkiem świeżych owoców. Można podać go także z domowym dżemem lub kremem czekoladowym. Przepis na omlet z bitą śmietaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, kakao, śmietana kremówka, borówki, masło.
Jak zrobić omlet z bitą śmietaną? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Dodaj kakao i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wlej masę na omlet. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Śmietanę kremówkę wlej do miski i ubij na sztywną pianę. Omlet wyłóż na talerz, jego wierzch udekoruj bitą śmietaną i borówkami.
Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując pyszny omlet z owocami to doskonała propozycja na śniadanie lub deser. Omlet na słodko podać można z innymi owocami. Takimi jak truskawki, brzoskwinie, maliny czy jabłka. Omlet jest dobry do spożycia od razu po usmażeniu. Można go przechowywać maksymalnie przez kilka godzin.
Alergeny w omlecie z bitą śmietaną
Lista alergenów dla omleta z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze omleta z bitą śmietaną
Omlet z bitą śmietaną to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Podnoszą one bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.