Przepis na omlet z bitą śmietaną krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Dodaj kakao i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wlej masę na omlet.

Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.

Śmietanę kremówkę wlej do miski i ubij na sztywną pianę.

Omlet wyłóż na talerz, jego wierzch udekoruj bitą śmietaną i borówkami.

Omlet z bitą śmietaną podany na białym talerzu z dodatkiem świeżych owoców.
Omlet z bitą śmietaną
Koszt przygotowania dania
23.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1134 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Omlet z bitą śmietaną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie z bitą śmietaną

Omlet z bitą śmietaną to doskonały pomysł na pyszny posiłek śniadaniowy dla dzieci i dorosłych. Omlet doskonale sprawdzi się z dodatkiem świeżych owoców. Można podać go także z domowym dżemem lub kremem czekoladowym. Przepis na omlet z bitą śmietaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, kakao, śmietana kremówka, borówki, masło.

Jak zrobić omlet z bitą śmietaną? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Dodaj kakao i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wlej masę na omlet. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Śmietanę kremówkę wlej do miski i ubij na sztywną pianę. Omlet wyłóż na talerz, jego wierzch udekoruj bitą śmietaną i borówkami.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszny omlet z owocami to doskonała propozycja na śniadanie lub deser. Omlet na słodko podać można z innymi owocami. Takimi jak truskawki, brzoskwinie, maliny czy jabłka. Omlet jest dobry do spożycia od razu po usmażeniu. Można go przechowywać maksymalnie przez kilka godzin.

Wartości odżywcze omleta z bitą śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
226.95 kcal
1134.76 kcal
Białko
6.77 g
33.87 g

Węglowodany w omlecie z bitą śmietaną

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
19.82 g
99.11 g
Węglowodany przyswajalne
17.80 g
89.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.02 g
10.09 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
14.52 g
72.59 g
Tłuszcze nasycone
7.98 g
39.88 g
Tłuszcze nienasycone
6.54 g
32.71 g
Cholesterol
119.18 mg
595.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na omlet z bitą śmietaną

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6
0.08 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.64 µg (mcg)
3.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.85 mg
4.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
32.87 µg (mcg)
164.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet z bitą śmietaną

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
47.77 mg
238.86 mg
Potas
231.84 mg
1159.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
68.27 mg
341.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
173.47 mg
867.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
28.39 mg
141.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.79 mg
8.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.83 mg
4.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta z bitą śmietaną 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z bitą śmietaną

Lista alergenów dla omleta z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania omleta z bitą śmietaną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Borówka amerykańska
240 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
11.52
Za 240 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
39.10
Jak oceniasz przepis na omlet z bitą śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób