Napoleonka na krakersach
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Masło - 2 kostki (400 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Krakersy (400 g)
- Budyń (proszek) (80 g)
Przepis na napoleonka na krakersach krok po kroku
W garnku umieść mleko, wsyp cukier, dodaj budyń żółtka jaj i wymieszaj dokładnie.
Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Wystudź budyń.
W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i dodaj budyń, zmiksuj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż folią spożywczą.
Na jej spodzie ułóż warstwę krakersów.
Podziel masę na dwie części.
Pierwszą część masy wyłóż na ciasta, na nią krakersy.
Ponownie masę i na wierzch ciastka.
Schłodź ciasto w lodówce przez 6-8 godzin.
Więcej informacji na temat napoleonki na krakersach
Napoleonka na krakersach to świetny pomysł na pyszny deser, który można podać jako dodatek do kawy i herbaty. Napoleonka to znane ciastko, które można dostać w każdej cukierni. Napoleonki przygotowuje się na bazie masy budyniowej i ciasta francuskiego. Napoleonka na krakersach jest smaczna i ma lekko słony posmak, który doskonale niweluje słodycz kremu. Przepis na napoleonki na krakersach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, cukier, budyń, masło, krakersy, żółtka jaj, cukier z prawdziwą wanilią.
Jak zrobić napoleonki na krakersach? W garnku umieść mleko, wsyp cukier, dodaj budyń żółtka jaj i wymieszaj dokładnie. Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń. W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i dodaj budyń, zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Na jej spodzie ułóż warstwę krakersów. Podziel masę na dwie części. Pierwszą część masy wyłóż na ciasta, na nią krakersy. Ponownie masę i na wierzch ciastka. Schłodź ciasto w lodówce przez 6-8 godzin.
Mleko krowie jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, dzięki jego formie łatwo się przyswaja, więc może być spożywany przez osoby mające problemy z woreczkiem żółciowym. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji naszych kości oraz zębów. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy u dorosłych i wystąpieniu krzywicy u dzieci.
Podsumowując napoleonki to sprawdzony przepis na pyszne ciastko do kawy. Napoleonki sprawdzą się także na deser podczas niedzielnego obiadu. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Tradycyjna napoleonka ma tylko dwie warstwy ciasta. Przygotowując napoleonkę z ciastek, lepiej wykorzystać cieńsze warstwy kremu przełożone dodatkową warstwą ciastek co sprawia, że deser jest bardziej stabilny.
Alergeny w napoleonce na krakersach
Lista alergenów dla napoleonki na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Krakersy
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
Wartości odżywcze napoleonki na krakersach
Napoleonka na krakersach to domowe ciasto, które nie zawiera konserwantów. Ciasto jest bardzo kaloryczne, więc nie powinny go spożywać osoby walczące z nadmierną masą ciała. Ciasto nie jest także dobrym wyborem dla diabetyków.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.