Murzynek z powidłami
- Masło (200 g)
- Czekolada deserowa (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Powidła śliwkowe (100 g)
Przepis na murzynek z powidłami krok po kroku
Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.
Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając. Na koniec dodaj powidła.
Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto Hrabina
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat murzynka z powidłami
Murzynek z powidłami to propozycja na naprawdę fantastyczny wypiek, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Jego podstawą jest czekolada, a także owocowy dżem. To pomysł na pyszne i domowe ciasto.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić murzynka z powidłami to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobre rozwiązanie na wypiek w kilka minut. To idealny pomysł na ciasto szybkie, ale również proste. Czekolada jest w nim najważniejszym składnikiem, który wpływa na ciekawy smak. Dzięki specjalnej recepturze ciasto jest bardzo wilgotne. Ma konsystencję podobną do babki. To dobre rozwiązanie na codzienny deser, który nie wymaga zbyt dużej pracy, czy czasu. Ma wspaniały smak i świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż jest proste w przygotowaniu. To ciasto będzie doskonałą opcją dla wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie wypieki. Oprócz czekolady gości w nim również mnóstwo dżemu.
Przepis na murzynka z powidłami będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka prostego sposobu na wspaniały, domowy deser. W tym przepisie wykorzystuje się powidła śliwkowe, jednak można zamienić je na inne dowolne. Jeśli chcesz stworzyć najlepszego murzynka z powidłami, to ta receptura pokaże ci jak upiec go w najprostszy sposób. Choć niektórzy tworzą ciasta czekoladowe na bazie kakao, to jednak to z udziałem topionej czekolady jest naprawdę fantastyczne i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tej słodkości. By ciasto wyszło jak najlepiej, należy dostosować wybór czekolady do własnych preferencji. Osoby, które nie przepadają za zbyt słodkimi ciastami, na pewno zadowolą się gorzką czekoladą, która sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. Jeśli nie lubi się, gdy ciasto jest zbyt gorzkie, warto postawić na czekoladę mleczną lub deserową. Całość jest tak łatwa, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Dlatego nie trzeba się martwić o jego przygotowanie i spokojnie wybierać ten placek nawet na szybki deser w niedzielne popołudnie. Sprawdzi się idealnie do kawy, ale również jako drugie śniadanie. Zawiera dość sporo cukru, jednak można zastąpić go słodzikiem, najlepiej ksylitolem.
Alergeny w murzynku z powidłami
Lista alergenów dla murzynka z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze murzynka z powidłami
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.