Muffinki z owocami
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Cukier puder (60 g)
- Kakao 16% (proszek) (45 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mleko 2% (125 ml)
- Masło (70 g)
- Jajko (1 szt.)
- Jagody (340 g)
Przepis na muffinki z owocami krok po kroku
Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do miski.
W rondelku roztop masło i ostudź je.
W osobnej misce wymieszaj roztopione masło, jajka i mleko przy pomocy rózgi.
Mokre i suche składniki wymieszaj widelcem.
Ciasto przełóż ostrożnie do foremek na babeczki. Wierzch udekoruj owocami.
Całość piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Więcej informacji na temat muffinek z owocami
Muffinki z owocami to doskonała opcja na wspaniały deser, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Na pewno przypadną do gustu wszystkim dzieciom, ale też dorosłym.
Przepis na muffinki z owocami to świetny pomysł na wypieki, które są nie tylko pyszne, ale również odżywcze i wypełnione owocami. To dobre rozwiązanie na drugie śniadanie, czy deser. Jest prosty, a przy okazji niezwykle słodki. W dodatku pozwala przemycić dużo owoców. To idealny pomysł na słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Robi się je niezwykle szybko i pięknie dekorują stół. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki. Są tak proste, że sprawdzą się nawet dla dzieci. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Do babeczek dobrze jest wybrać odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, idealnie wybrać typ 450 czy 500. Oczywiście można też babeczki zrobić na bazie mąk bezglutenowych, jednak w tym wypadku najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk, dostępnej w sklepach. To dobre rozwiązanie, gdyż ma się pewność, że babeczki nie będą się rozpadać.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z owocami, by były smaczne, proste i szybkie, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. W dodatku wszystkie składniki masz już w swoim domu. Idealnie sprawdzają się z jagodami i truskawkami. To jeden z tych deserów, który choć zdrowy, naprawdę dobrze smakuje. Można go zrobić w kilka chwil z kilku prostych składników. Powstają z niego muffinki lekkie, delikatne i bardzo puszyste. Muffinki smakują przepysznie, lekko waniliowo i są idealną słodką przekąską. Nie są klejące, nie mają kremu, dlatego wspaniale sprawdzą się do zabierania ze sobą w lunch boksie. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Robi się je niezwykle szybko i pięknie dekorują stół. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki. Sprawdzą się świetnie na wszelkiego rodzaju uroczystości. Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. To najlepsze rozwiązanie na przyjęcia dla dzieci. Wspaniale sprawdzają się jako propozycja na drugie śniadanie, czy szybki deser do zabrania ze sobą. Nie są klejące, nie mają kremu, dlatego wspaniale sprawdzą się do zabierania ze sobą w lunch boksie. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Do ich przygotowania używa się tylko kilku składników
Alergeny w muffinkach z owocami
Lista alergenów dla muffinek z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinek z owocami
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(94g)
Węglowodany
(94g)
Tłuszcze
(94g)
Witaminy
(94g)
Składniki mineralne
(94g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.