Muffinki z owocami

Opublikowano: 09.10.2022 r., 10:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki z owocami w formie
Muffinki z owocami
Muffinki z owocami to doskonała opcja na wspaniały deser, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Na pewno przypadną do gustu wszystkim dzieciom, ale też dorosłym.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
206 kcal
Kcal w porcji
94 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Kakao 16% (proszek) (45 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Masło (70 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Jagody (340 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, rózga

Przepis na muffinki z owocami krok po kroku

Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do miski.

W rondelku roztop masło i ostudź je.

W osobnej misce wymieszaj roztopione masło, jajka i mleko przy pomocy rózgi.

Mokre i suche składniki wymieszaj widelcem.

Ciasto przełóż ostrożnie do foremek na babeczki. Wierzch udekoruj owocami.

Całość piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na muffinki z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat muffinek z owocami

Muffinki z owocami to doskonała opcja na wspaniały deser, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Na pewno przypadną do gustu wszystkim dzieciom, ale też dorosłym.

Przepis na muffinki z owocami to świetny pomysł na wypieki, które są nie tylko pyszne, ale również odżywcze i wypełnione owocami. To dobre rozwiązanie na drugie śniadanie, czy deser. Jest prosty, a przy okazji niezwykle słodki. W dodatku pozwala przemycić dużo owoców. To idealny pomysł na słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Robi się je niezwykle szybko i pięknie dekorują stół. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki. Są tak proste, że sprawdzą się nawet dla dzieci. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Do babeczek dobrze jest wybrać odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, idealnie wybrać typ 450 czy 500. Oczywiście można też babeczki zrobić na bazie mąk bezglutenowych, jednak w tym wypadku najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk, dostępnej w sklepach. To dobre rozwiązanie, gdyż ma się pewność, że babeczki nie będą się rozpadać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z owocami, by były smaczne, proste i szybkie, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. W dodatku wszystkie składniki masz już w swoim domu. Idealnie sprawdzają się z jagodami i truskawkami. To jeden z tych deserów, który choć zdrowy, naprawdę dobrze smakuje. Można go zrobić w kilka chwil z kilku prostych składników. Powstają z niego muffinki lekkie, delikatne i bardzo puszyste. Muffinki smakują przepysznie, lekko waniliowo i są idealną słodką przekąską. Nie są klejące, nie mają kremu, dlatego wspaniale sprawdzą się do zabierania ze sobą w lunch boksie. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Robi się je niezwykle szybko i pięknie dekorują stół. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki. Sprawdzą się świetnie na wszelkiego rodzaju uroczystości. Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. To najlepsze rozwiązanie na przyjęcia dla dzieci. Wspaniale sprawdzają się jako propozycja na drugie śniadanie, czy szybki deser do zabrania ze sobą. Nie są klejące, nie mają kremu, dlatego wspaniale sprawdzą się do zabierania ze sobą w lunch boksie. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Do ich przygotowania używa się tylko kilku składników

Alergeny w muffinkach z owocami

Lista alergenów dla muffinek z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinek z owocami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(94g)
Energia (kcal)
219.62
206.45
Białko (g)
6.19
5.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(94g)
Węglowodany (g)
34.31
32.25
Węglowodany przyswajalne (g)
31.69
29.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.62
2.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(94g)
Tłuszcz (g)
7.99
7.51
Tłuszcze nasycone (g)
5.35
5.03
Tłuszcze nienasycone (g)
2.64
2.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.23
2.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.47
36.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(94g)
Witamina A (µg (mcg))
71.73
67.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.53
3.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
69.70
65.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.26
Ryboflawina (mg)
0.19
0.18
Niacyna (mg)
2.00
1.88
Foliany (µg (mcg))
45.55
42.82
Beta karoten (µg (mcg))
23.51
22.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(94g)
Sód (mg)
16.83
15.82
Potas (mg)
206.72
194.31
Wapń (mg)
53.16
49.97
Fosfor (mg)
127.54
119.88
Magnez (mg)
37.81
35.55
Żelazo (mg)
2.36
2.22
Cynk (mg)
0.80
0.75
Miedź (mg)
0.26
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z owocami 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek z owocami

Koszt składników
44.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Kakao 16% (proszek)
45 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jagody
340 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
13.60
Za 340 g
Koszt składników
44.10