Moros y cristianos
- Czarna fasola (400 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Oliwa z oliwek (200 ml)
- Ryż jaśminowy (500 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
Przepis na moros y cristianos krok po kroku
Czarną fasolę wsyp do miski i zalej wodą, odstaw na 12 godzin do namoczenia.
Po tym czasie odlej płyn, wypłukaj fasolę i umieść w garnku.
Wlej wodę, dodaj łyżkę soli i liść laurowy i gotuj do miękkości.
Obierz cebulę z łuski i posiekaj razem z czosnkiem.
W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę.
Posiekaj drobno papryczkę chilli i dodaj do cebuli.
Wsyp do garnka ryż jaśminowy i zalej bulionem powstałym podczas gotowania fasoli.
Gotuj ryż do miękkości.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Dodaj paprykę i fasolę do garnka, dopraw według uznania.
Dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze 10 minut.
Ryż powinien całkowicie wchłonąć płyn.
-
Fasola po bretońsku
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Brownie z fasoli
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Sałatka z czerwonej fasoli
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Pasztet z fasoli
-
Dorayaki
-
Fasolka po bretońsku z puszki
-
Zupa z mięsem mielonym
-
Pasta z fasoli
-
Fasolka po bretońsku wege
-
Fasola szparagowa z bułką tartą
-
Pasta z białej fasoli
-
Tostada
-
Burrito z kurczakiem
-
Sałatka z nachosami
-
Tortilla meksykańska
-
Dania z fasoli
Więcej informacji na temat moros y cristianos
Moros y cristianos to tradycyjne danie kuchni Hiszpańskiej. Nazwa silnie nawiązuje do historii i religii Hiszpanii, biały ryż symbolizuje chrześcijan a czarna fasola Maurów. Maurowie władali półwyspem Iberyjskim przez wiele wieków, aż do momentu wojny z Chrześcijanami. Na cześć wydarzenia w Walencji organizowany jest festiwal przypominający o tym wydarzeniu. Danie to stworzono, aby upamiętnić mieszkańców półwyspu. Przepis na danie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować danie. Do jego wykonania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż jaśminowy, cebula, czosnek, papryczka chilli, fasola czarna suszona, papryka czerwona i zielona, tymianek, oregano, pomidory w puszce, oliwa z oliwek, sól, pieprz, liść laurowy.
Jak zrobić moros y cristianos? Czarną fasolę wsyp do miski i zalej wodą, odstaw na 12 godzin do namoczenia. Po tym czasie odlej płyn, wypłukaj fasolę i umieść w garnku. Wlej wodę, dodaj łyżkę soli i liść laurowy i gotuj do miękkości. Obierz cebulę z łuski i posiekaj razem z czosnkiem. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Posiekaj drobno papryczkę chilli i dodaj do cebuli. Wsyp do garnka ryż jaśminowy i zalej bulionem powstałym podczas gotowania fasoli. Gotuj ryż do miękkości. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Dodaj paprykę i fasolę do garnka, dopraw według uznania. Dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze 10 minut. Ryż powinien całkowicie wchłonąć płyn.
Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm.
Podsumowując pyszne danie na bazie ryżu i fasoli, będzie doskonałym jarskim obiadem. Ryż jest podstawowym produktem spożywczym ludzi zamieszkujących półwysep Iberyjski. Dlatego ten produkt możemy znaleźć w wielu przepisach.
Alergeny w moros y cristianos
Lista alergenów dla moros y cristianos przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na moros y cristianos
Wartości odżywcze moros y cristianos
Moros y cristianos to danie jarskie. Dania bez dodatku mięsa powinny stanowić w naszej diecie przynajmniej 4 posiłki w tygodniu. Ryż jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.