Przepis na sałatkę z czerwonej fasoli krok po kroku
- Fasola czerwona 200 g pół puszki
- Komosa ryżowa (Quinoa) 200 g
- Papryka czerwona 125 g pół szt
- Szpinak 200 g 4 garści
- Pestki dyni 70 g
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
- Musztarda 25 g 1 łyżka
Komosę ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.
Fasolkę odcedź z zalewy.
Połącz komosę z fasolką i dodaj pokrojoną w paseczki paprykę.
Szpinak opłucz i dodaj do pozostałych składników.
Sałatkę posyp pestkami dyni.
W miseczce zmieszaj oliwę, musztardę i przyprawy.
Gotowym sosem polej sałatkę.
-
Sałatka meksykańska
-
Sałatka z czerwonej fasoli z puszki
-
Sałatka z czerwoną fasolą i szynką
-
Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka
-
Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem
-
Mizeria z sałaty
-
Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem
-
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
-
Sałatka z fasolą czerwoną
-
Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką
-
Sałatka z czerwoną fasolą i porem
-
Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli
-
Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą
-
Sałatka z czerwoną fasolą

(liczba kalorii)
Sałatka z czerwonej fasoli - cechy przepisu
Więcej o sałatce z czerwonej fasoli
Sałatka z czerwonej fasoli jest wspaniałym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników zdrowych i roślinnych składników. Całość zajmuje tylko kilka minut, jest niezwykle sycąca i bardzo smaczna. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć to wartościowe i odżywcze danie. Sałatka jest pełna białka, błonnika i żelaza. Jej smak dopełnia pyszny, nieco pikantny sos. Ta pyszna sałatka to dobra opcja dla każdego miłośnika roślinnej kuchni.
Przepis na sałatkę z czerwonej fasoli pozwala na stworzenie fantastycznego dania, pełnego smaku i aromat, a przy okazji wzbogacającego tradycyjną dietę. Świetnie sprawdzi się nie tylko dla wegan czy wegetarian, ale także dla wszystkich, którzy chcą spróbować nieco bardziej roślinnego dania, które będzie odżywcze i sycące, ale również fantastyczne w smaku. Ta sałatka taka właśnie jest. Jej głównym składnikiem jest oczywiście czerwona fasolka. Najlepiej i najłatwiej jest użyć konserwowej, gdyż jest od razu gotowa do spożycia i nie trzeba męczyć się, żeby ją podgrzać. To świetna opcja zwłaszcza dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu i poszukują czegoś na szybko. Ta sałatka sprawdzi się idealnie. Fasolka jest nie tylko smaczna i bardzo sycąca, ale również niezwykle zdrowa. Dostarcza sporo białka, co w tym wege posiłku jest niezwykle istotne. Dodatkowo to również wspaniałe źródło błonnika, który jest niezwykle korzystny dla zdrowia. Poprawia on perystaltykę jelit, przez co wspiera cały układ trawienny. Obniża również ilość złego cholesterolu w organizmie. Fasolka to również bogate źródło wapnia i żelaza roślinnego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z czerwonej fasoli, w sposób naprawdę łatwy i bardzo smaczny, ten prosty przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Potrzebna jest do niego tylko fasola z puszki, komosa ryżowa, szpinak i pestki dyni. Całość jest pełna zdrowych tłuszczów, błonnika i roślinnego białka. Ze względu na połączenie kaszy i strączków aminokwasy świetnie się uzupełniają, przez co tworzą naprawdę wartościowe białko.
Ta sałatka jest tak smaczna, że wspaniale sprawdzi się na imprezę. Wszystkie składniki są bardzo zdrowe, dlatego to idealny wybór dla każdego, kto dba o zbilansowane menu.
Wartości odżywcze sałatki z czerwonej fasoli
Energia i białka
(283g)
Węglowodany w sałatce z czerwonej fasoli
(283g)
Tłuszcze
(283g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z czerwonej fasoli
(283g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z czerwonej fasoli
(283g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z czerwonej fasoli
Lista alergenów dla sałatki z czerwonej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda