Pasta z fasoli

Opublikowano: 15.08.2022 r., 15:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z fasoli podana na talerzyku.
Pasta z fasoli
Pasta z fasoli to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Pasta stanowi świetny pomysł na włączenie do diety nasion roślin strączkowych. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
167 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Fasola konserwowa biała (400 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, bazylia
Sprzęt kuchenny
blender, sitko, miseczka, pojemnik blendera

Przepis na pastę z fasoli krok po kroku

Fasolę konserwową dokładnie odcedź z zalewy.

Do pojemnika blendera włóż fasolę, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

Składniki zmiksuj na gładką pastą przy pomocy blendera.

Gotową pastę podawaj z dodatkiem pieczywa oraz świeżych warzyw.

Jak oceniasz przepis na pastę z fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat pasty z fasoli

Pasta z fasoli to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Pasta świetnie sprawdzi się również jako dip podany na imprezach ze znajomymi. Smaczna pasta to doskonały wybór w diecie wegetariańskiej, ponieważ danie nie zawiera produktów mięsnych. Jest to również doskonały sposób na włączenie do diety nasion roślin strączkowych, które powinny w naszej diecie przyjemniej 2 razy w tygodniu zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego. Przepis na pastę z fasoli jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pasty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: fasola konserwowa biała, czosnek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny oraz bazylia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić pastę z fasoli? Fasolę konserwową dokładnie odcedź z zalewy. Do pojemnika blendera włóż fasolę, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Składniki zmiksuj na gładką pastą przy pomocy blendera. Gotową pastę podawaj z dodatkiem pieczywa oraz świeżych warzyw.

Fasola biała jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Fasola biała zawiera witaminy i składniki mineralne, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcje organizmu. Fasola zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia.

Podsumowując pyszna, wegetariańska pasta do kanapek z białej fasoli jest łatwa w przygotowaniu, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Łatwa i szybka w przygotowaniu pasta może być stosowana jako dip do przekąsek na imprezach okolicznościowych. Jest to doskonały sposób na włączenie do swojej diety nasion roślin strączkowych, które są doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Najlepsza pasta jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w paście z fasoli

Lista alergenów dla pasty z fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z fasoli

Wartości odżywcze pasty z fasoli

na 100g gotowej potrawy

Pasta z fasoli to doskonała propozycja na pyszne smarowidło do kanapek. Przepis ten świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety strączki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
186.66
167.99
Białko (g)
4.63
4.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
12.19
10.97
Węglowodany przyswajalne (g)
8.15
7.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.04
3.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
13.52
12.17
Tłuszcze nasycone (g)
2.27
2.05
Tłuszcze nienasycone (g)
11.24
10.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.50
8.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.75
1.57
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.92
1.72
Tiamina (mg)
0.04
0.03
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Niacyna (mg)
0.33
0.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
366.57
329.92
Potas (mg)
301.43
271.28
Wapń (mg)
33.77
30.39
Fosfor (mg)
100.28
90.25
Magnez (mg)
32.87
29.59
Żelazo (mg)
1.55
1.40
Cynk (mg)
0.65
0.59
Miedź (mg)
0.15
0.14
Mangan (mg)
0.32
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z fasoli 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z fasoli

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
400 g
biała
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
27.50