Mizeria z cukinii
- Cukinia - 1/2 sztuki (250 g)
- Śmietana 18% - 1 szklanka (250 g)
- Koperek ogrodowy świeży - garść (20 g)
Przepis na mizerię z cukinii krok po kroku
Cukinię pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce.
Dodaj sól i pieprz, odstaw na 10 minut.
Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Mizerię z cukinii posyp obficie posiekanym koperkiem.
-
Mizeria
-
Mizeria z octem
-
Mizeria na zimę
-
Mizeria do słoika
-
Mizeria do słoików
-
Mizeria na słodko
-
Mizeria na zimę do śmietany
-
Mizeria z jogurtem
-
Mizeria na zimę bez octu
-
Mizeria bez śmietany
-
Mizeria z cebulą
-
Mizeria z sałaty
-
Mizeria z pomidorów
-
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
-
Mizeria
Więcej informacji na temat mizerii z cukinii
Mizeria to dodatek do obiadów, który zapewne zna każdy z nas. W każdym rodzinnym domu szczególnie w okresie letnim gościła ona na rodzinnym stole. To dodatek, który kojarzą nam się z niczym innym jak z latem. Jej tradycyjna i powszechnie znana wersja przygotowywana jest z ogórków. Ale doczekała się ona modyfikacji, już teraz połączenie śmietany nie jest skazane na towarzystwo ogórka. Okazuje się, że idealnie nada się także cukinia.
Jeśli już poznasz przepis na mizerię z cukinii na pewno się zakochasz tak samo jak w tradycyjnej wersji i będziesz do niej bardzo często wracać, zapewniam Cię. Wystarczy połączyć ją z duszonymi ziemiankami, odrobina masła i nie pozostaje nic jak tylko się delektować. Jest to idealny pomysł na obiad, który przeniesie Cię do letnich dni. Mizeria z cukinii idealnie sprawdzi się, także na zimę. W tym okresie możesz przygotować wersję ze śmietaną ale możesz także zrobić z niej przetwory i zamknąć letni klimat do słoików. Wtedy będziesz mógł cieszyć się letnią surówką do obiadu w zimowe dni. Wystarczy, że pokroisz cukinię w cienkie plastry i przełożysz do wcześniej wyparzonych słoików, całość zalej octem z cukrem i przyprawami. Teraz nic tylko szczelinie zamknąć słoiki, otworzyć je w czasie zimowych dni i przenieść się do letniego pełnego słońca okresu. Z cukinii śmiało przygotujesz tradycyjną wersję mizerii, połącz startą na tarce lub pokrojoną w cienkie paski cukinie z zalewa. Zalewa do mizerii to nic innego jak śmietana lub jogurt grecki. W wersji bardziej fit idealnie sprawdzi się jogurt naturalny. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz każda będzie pyszna. Tak samo jak latem przygotowanie jej nie zajmie Ci więcej niż 15 minut, a obiad zyska na niesamowitym smaku, który towarzyszy nam od dzieciństwa.
Zima to dobra pora na letnie wspomnienia.
Jak zrobić mizerię z cukinii? Przekonaj się sam.
Alergeny w mizerii z cukinią
Lista alergenów dla mizerii z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze mizerii z cukinii
Jeśli chcesz przygotować mizerię w wersji fit, śmietanę zastąp jogurtem naturalnym.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.