Sałatki z cukinią

sałatki z cukinią

Cukinia to bardzo pyszne i niezwykle zdrowe warzywo, które świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Można jeść ją niezależnie od diety – pasuje niemal do każdej. Cukinia polecana jest ludziom m.in. na diecie odchudzającej, ponieważ jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W warzywie znajduje się również mnóstwo cennych witamin i minerałów. Cukinia jest bardzo smaczna – właśnie dlatego ludzie uwielbiają przyrządzać z niej smaczne i proste przepisy na sałatki obiadowe. Wiele z nich ląduje w słoikach, ponieważ sałatki z cukinii fantastycznie smakują zimą.

Sałatki z cukinią – proste przepisy na sałatki obiadowe do słoików

Sałatki z cukinią są jednymi z najsmaczniejszych, jakie można przyrządzić. Ludzie uwielbiają robić sałatki ze świeżej cukinii do słoików. Zimą chętnie otwierają je do obiadu, ponieważ smakują wyjątkowo wybornie. Jakie są najlepsze pomysły na sałatki obiadowe z cukinii? Które surówki z cukinii warto robić na zimę? Sprawdź proste przepisy na sałatki z cukinią.

Najlepsze sałatki z cukinią – sprawdź, jak zrobić surówki do słoików na zimę

Wszystko, co warto wiedzieć o cukinii

Coraz więcej osób chętnie sięga po przepisy na sałatki z cukinią. Niewiele jednak zastanawia się nad tym, skąd pochodzi cukinia lub czym charakteryzuje się to słynne warzywo. Cukinia zaliczana jest do rodziny warzyw dyniowatych i pochodzi z Meksyku – mimo że uprawiano ją również w innych częściach Ameryki Południowej. Cukinia w naszym kraju jest wyrazem pochodzącym od włoskiego słowa „zucchina” oznaczającego dynię. Jak wiadomo, warzywo nie pochodzi przecież z Italii. Jednak to właśnie Włosi sprawili, że nasi rodacy zaczęli interesować się cukinią. Później zaczęto hodować warzywo w przydomowych ogródkach oraz na działkach. W Europie cukinia uprawiana jest głównie w krajach śródziemnomorskich. Mimo to w Polsce również hoduje się cukinię na skalę masową – ciężko znaleźć ogródek, w którym nie rośnie to pyszne i pożywne warzywo. Najpopularniejsza odmiana cukinii w Polsce to Atena Polka F1. Jak Polacy najchętniej jadają warzywo? Zwykle grillujemy cukinię i dodajemy ją do obiadu. Niektórzy robią również rozmaite przetwory z cukinii i wekują je na zimę.

Cukinia w Polsce dojrzewa i plonuje bardzo powoli. Młode warzywa uwielbiają jednak gęsto rosnąć. Gdy warzywo dorasta do ok. 20 cm, można je zerwać i przyrządzić według własnych upodobań. Atena Polka F1 cieszy się w naszym kraju naprawdę sporą popularnością. Z odmiany tej można przyrządzić różne ciekawe potrawy i surówki. Wszystkie przetwory z cukinii pozwalają dostarczyć do organizmu dużą dawkę witaminy C. Cukinię można bez większych przeszkód hodować w ogrodzie, ponieważ warzywo nie jest skomplikowane w uprawie. Nawet amator ogrodnictwa powinien znakomicie poradzić sobie z hodowlą cukinii. Warto dodać, że warzywo jest też odporne na mnóstwo chorób – zwłaszcza tych dotyczących roślin z rodziny dyniowatych. Jeśli masz swój ogródek i dopiero przymierzasz się do posadzenia pierwszych warzyw, warto rozważyć cukinię. Nie powinna sprawiać zbyt wielu problemów, a przetwory z niej przyrządzone będą doskonałe o każdej porze roku.

Sałatki obiadowe ze świeżej cukinii – sprawdź, dlaczego warto robić

Przepisy na sałatki obiadowe są niezwykle popularne. Nic dziwnego. Cukinia to bardzo smaczne warzywo, które doskonale komponuje się z większością potraw. Pasuje zarówno do mięsnych, jak i rybnych obiadów. Świetnie współgra też z kuchnią wegetariańską. Poza tym cukinia jest niskokaloryczna, dlatego polecana wszystkim, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. W cukinii jest mało tłuszczu i kalorii. W 100 g cukinii jest jedynie ok. 20 kcal. Ze względu na to warzywo traktowane jest za dietetyczne i lekkostrawne. Nie dość, że długo nie zalega w żołądku, to w dodatku go nie obciąża. Poza niewielką kalorycznością cukinia ma również mnóstwo innych zalet. W warzywie jest np. potas będący niezbędny w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Nie zatrzymuje m.in. wody, więc uważane jest to za ogromną zaletę jedzenia cukinii – zwłaszcza na diecie redukcyjnej.

Systematyczne jedzenie cukinii w formie przetworów do obiadu może być świetnym rozwiązaniem dla osób, które borykają się ze zgagą czy wrzodami żołądka. W dodatku warzywo jest lekkostrawne i łagodząco działa na żołądek. Jedzenie cukinii zapobiega także zakwaszaniu, gdyż wykazuje działanie alkalizujące. Jeśli będziesz regularnie spożywać cukinię, poziom cukru nie powinien podnosić się zbyt szybko. Dzięki temu warzywo spokojnie spożywać mogą osoby, które borykają się z insulinoopornością lub cukrzycą. Poza sałatkami z cukinii warto jeść warzywo również na inne sposoby, np. piec i grillować. Pomysły na cukinię są niezwykle różnorodne. Można też np. jeść uprażone pestki z cukinii, które przyjemnie chrupią i dostarczają do organizmu samych cennych witamin oraz minerałów.

Proste przepisy na sałatki z cukinią – sprawdź, jak zrobić

Sałatki z cukinią – czy warto jeść?

Jak najbardziej! Jak już wspominaliśmy, cukinia jest niskokaloryczna, zatem idealna jako dodatek do posiłków dla osób walczących o zgrabniejszą sylwetkę. W cukinii znajduje się duża ilość wody, dlatego spożywając ją, można szybciej i efektywniej nawodnić organizm. Cukinia to znakomite źródło błonnika, które niesamowicie działa na układ trawienny. Warzywo składa się z dużej ilości minerałów i witamin, dlatego może dostarczyć do organizmu m.in. witaminę C i K oraz wiele witamin z grupy B. Poza tym w sałatkach z cukinii jest również sporo magnezu, potasu i innych składników odżywczych.

Warto wspomnieć, że w cukinii znajdują się również przeciwutleniacze, m.in. beta-karoten zwalczający wolne rodniki. Beta-karoten osłania również komórki przed uszkodzeniami. Należy wspomnieć także o tym, że warzywo wspomaga układ odpornościowy. Regularne jedzenie cukinii w formie sałatki z cukinii polecane jest więc każdemu, kto chce wzmocnić organizm. Jeśli chcesz zawalczyć zimą o lepsze zdrowie i kondycję swojego organizmu, przygotuj sobie zapas przetworów z cukinii. Dzięki temu wzmocnisz organizm i zadbasz o swoje fantastyczne samopoczucie.

Klasyczna sałatka z cukinią – prosty przepis

Sałatki z cukinii od lat chętnie przyrządzane są w Polsce. Każdy ma na nie zupełnie inny sposób i pomysł. Większość sałatek z cukinii jest niezwykle delikatnych, smacznych, aromatycznych i pożywnych. Dzięki zawartości wymienionych wcześniej witamin i składników mineralnych sałatki z cukinii są również bardzo zdrowe. Bez problemu mogą stać się uzupełnieniem tradycyjnego obiadu mięsnego, ale też stać się przekąską w ciągu dnia. Cukinia może również zostać smacznym dodatkiem do kolacji. Sałatkę z cukinii można zaserwować gościom, gdy np. będziesz organizować domówkę. Nie dość, że sałatka jest smaczna, to w dodatku prosta do przyrządzenia. Jak już wiesz, to zaledwie początek zalet cukinii. Aby przyrządzić z niej klasyczną sałatkę, zaopatrz się w kilka składników: cukinia, papryka czerwona i żółta, cukier, czosnek i cebula. Dodaj też kilka przypraw, takich jak ocet spirytusowy, ziele angielskie, sól niejodowana, pieprz w ziarnach, chili i liść laurowy.

Wyparz we wrzątku słoiki i nakrętki. Umyj cukinię, po czym przekrój ją wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne łyżką. Cukinię pokrój w plastry i przełóż do osobnego naczynia, np. dużej miski. Umyj paprykę i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój warzywo w paski i przełóż do miski z cukinią. Cebulę obierz i pokrój w piórka, po czym dodaj do miski z cukinią i papryką. Wymieszaj całość. Zagotuj wodę w osobnym rondelku razem z cukrem i połową szklanki octu spirytusowego. Dodaj szczyptę soli. Warzywa przełóż do osobnych słoików o pojemności ok. 1 l każdy. Zrób to w czasie, gdy zalewa będzie się powoli zagrzewać. Dodaj do garnka liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i ząbki czosnku. Jeśli sałatka ma być ostrzejsza, dodaj również papryczkę chili. Całość zalej zalewą octową i porządnie zakręć. Pasteryzuj słoiki przez ok. 15 minut w gotującej się wodzie.

Marynowana cukinia z curry – przepis krok po kroku

Sałatki z cukinią są znakomitą opcją na zimę. Wystarczy zamarynować cukinię w słoikach, aby cieszyć się pyszną sałatką z tego warzywa nawet w najzimniejszych miesiącach. Jeśli masz ochotę na smaczne przetwory z cukinii, przygotuj marynowaną cukinię z curry. Jest to alternatywa dla klasycznej sałatki, jednak równie smaczna. Sałatka doskonale smakuje wprost ze słoika. Możesz serwować ją do obiadu mięsnego, ale też rybnego lub wegetariańskiego. Marynowaną cukinię można zawekować, więc będzie można skonsumować ją o dowolnej porze roku – zarówno zimą, jak i latem. Do przygotowania marynowanego przetworu potrzebujesz następujących produktów spożywczych: cukinia baby, ocet spirytusowy, cebula i cukier. Używaj również przypraw, takich jak: ziele angielskie, curry, pieprz kolorowy w ziarnach, czosnek, liść laurowy, gorczyca i sól. Przepis na marynowaną cukinię jest niezwykle prosty. Nawet amatorzy gotowania powinni znakomicie sobie z nim poradzić.

Zagotuj wodę z cukrem, solą, octem i curry w jednym garnku. Wymieszaj całość, aby składniki połączyły się ze sobą. Pokrój umytą cukinię w plastry o grubości 1 cm. Cebulę pokrój w piórka. Do słoików dodaj ziarna kolorowego pieprzu, ząbki czosnku, liście laurowe ziele angielskie i gorczycę. Poukładaj cukinię z w słoikach naprzemiennie cebulą. Zalej wszystkie składniki zalewą – powinna przykryć całość. Zakręć słoiki, pamiętając o wyczyszczeniu brzegów. Na dnie garnka rozłóż ściereczkę, następnie umieść tam słoiki, zachowując odpowiednie odstępy. Wlej wodę do ok. ¾ wysokości słoików, po czym zagotuj do wrzenia. Gorące słoje pozostaw do wystygnięcia do góry dnem. Wieczko się nie zassało? Postaraj się zatem powtórzyć proces od nowa. Marynowaną cukinię przechowuj najlepiej w ciemnym i zimnym miejscu, takim jak spiżarnia lub piwnica.

Sałatki z cukinią - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto