Milk shake
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Lody śmietankowe (450 ml)
Przepis na milk shake krok po kroku
Do pojemnika blendera wlej mleko i dodaj lody.
Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe shake przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat milk shake
Milk shake to napój mleczny najczęściej serwowany z dodatkiem lodów. Domowy koktajl z mlekiem możesz przygotować w różnych wersjach smakowych - no truskawkowym, czekoladowym, bananowym, kokosowym czy orzechowym. To z czym zrobić koktajl mleczny zależy Tylko od Ciebie. Do jego wykonania możesz użyć owoców świeżych lub mrożonych, kakao lub tak jak w przepisie lody. Sprawdzony przepis na milk shake jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania koktajlu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze oraz lody śmietankowe.
A jak zrobić milk shake? Do pojemnika blendera wlej mleko i dodaj lody. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe shake przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Do przygotowania koktajlu możesz wykorzystać shaker, jednak dużo lepszy może okazać się blender ręczny lub kielichowy. Shaker jest podstawowym przyrządem, który wykorzystywany jest do szybkiego mieszania oraz schładzania koktajli. Mieszanie poprzez wstrząsanie sprawia, że składniki są ze sobą dokładnie wymieszane. Blender jest urządzeniem elektrycznym, używanym do rozdrabniania pokarmów. Blendery są bardzo popularne w kuchniach profesjonalnych oraz w domowym zaciszu. Pozwalają one na rozdrabnianie pokarmów ciepłych i zimnych. Służą one między innymi do rozdrabiania i mieszania koktajli.
Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego.
Podsumowując milk shake nie jest zbyt dietetyczny, jednak stanowi doskonały pomysł na orzeźwiający koktajl. Szybki i łatwy w przygotowaniu koktajl warto podać w sezonie letnim. Produkty spożywcze niezbędne go jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w milk shake
Lista alergenów dla milk shake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Lody śmietankowe
Wartości odżywcze milk shake
Milk shake to doskonała propozycja na smaczny, orzeźwiający deser. Mleko stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.