Melomakarona
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Cukier drobny (100 g)
- Oliwa z oliwek - pół szklanki (125 ml)
- Sok pomarańczowy 100% - pół szklanki (125 ml)
- Whisky (50 ml)
- Cukier (150 g)
- Migdały (75 g)
Przepis na melomakarona krok po kroku
Migdały posiekaj.
Do garnka wsyp cukier, dodaj szklankę wody, pół łyżeczki cynamonu oraz 3 goździki. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Następnie syrop cukrowy pozostaw do wystudzenia.
Do miski wlej oliwę, dodaj do niej whisky, sok pomarańczowy oraz cukier drobny. Składniki wymieszaj energicznie do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Następnie do produktów płynnych dodaj mąkę, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i skórkę startą z jednej pomarańczy.
Ciasto wyrabiaj, aż będzie miało dość zwartą konsystencję.
Z gotowego ciasta lep nieduże kuleczki, rozpłaszcz je i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko przygnieć widelcem.
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.
Ciasteczka wyciągnięte z piekarnika zanurz we wcześniej przygotowanym syropie na kilka sekund, odłóż na talerz i posyp posiekanymi migdałami.
Gotowe ciasteczka podawaj jako deser.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat melomakarona
Melomakarona to nic innego jak greckie ciasteczka świąteczne. To tradycyjny grecki deser przygotowywany w okresie świąt Bożego Narodzenia. Pyszne ciasteczka świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na melomakarona jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier drobny, oliwa z oliwek, sok pomarańczowy, whisky, cukier, migdały, cynamon, proszek do pieczenia, goździki oraz skórka z pomarańczy.
A jak zrobić melomakarona? Do garnka wsyp cukier, dodaj szklankę wody, pół łyżeczki cynamonu oraz 3 goździki. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie syrop cukrowy pozostaw do wystudzenia. Do miski wlej oliwę, dodaj do niej whisky, sok pomarańczowy oraz cukier drobny. Składniki wymieszaj energicznie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie do produktów płynnych dodaj mąkę, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i skórkę startą z jednej pomarańczy. Ciasto wyrabiaj, aż będzie miało dość zwartą konsystencję. Z gotowego ciasta lep nieduże kuleczki, rozpłaszcz je i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko przygnieć widelcem. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ciasteczka wyciągnięte z piekarnika zanurz we wcześniej przygotowanym syropie na kilka sekund, odłóż na talerz i posyp posiekanymi migdałami.
Whisky to wysokoprocentowy alkohol powstający z destylacji zacieru zbożowego. Wyróżnić możemy cztery podstawowe podziały tego alkoholu, które mają ścisłe powiązanie z miejscem jego produkcji: szkockie, irlandzkie, amerykańskie oraz japońskie wzorujące się na odmianie szkockiej.
Podsumowując melomakarona to pyszne, greckie ciasteczka przygotowywane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Melomakarona warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasteczka są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w melomakarona
Lista alergenów dla melomakarona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
W przepisie na melomakarona nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- skórka pomarańczy
Wartości odżywcze melomakarona
Melomakarona to pyszne ciasteczka namoczone w syropie. Ciasteczka są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie - szczególnie redukcyjnej.
Energia i białka
(25g)
Węglowodany
(25g)
Tłuszcze
(25g)
Witaminy
(25g)
Składniki mineralne
(25g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.