Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym krok po kroku

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i zeszklij.

Dodaj szpinak i duś pod przykryciem do zwiędnięcia.

Dopraw do smaku, a następnie dodaj jogurt.

Całość wymieszaj i dodaj ugotowany makaron.

makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym

W skrócie
Kalorii w porcji
413 kcal
Wielkość
jednej porcji
200 g
Indeks glikemiczny
70

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Do makaronu możesz dodać mięso, postaw na chude rodzaje np. drób.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
206.60
413.20
Białko (g)
8.29
16.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
36.07
72.14
Węglowodany przyswajalne (g)
31.36
62.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.71
9.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.74
7.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
2.44
Tłuszcze nienasycone (g)
2.52
5.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.60
3.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
1.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.47
6.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.65
97.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
24.25
48.50
Potas (mg)
266.53
533.07
Wapń (mg)
54.98
109.97
Fosfor (mg)
162.02
324.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
55.90
111.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.69
3.39
Cynk (mg)
1.20
2.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem w sosie śmietanowym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy.

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym, czyli smaczne danie pełne makaronu w tym przypadku z bez mięsa, ale z pysznym szpinakowym farszem.

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować to danie będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron spaghetti, świeży szpinak, cebula i odrobina jogurtu greckiego oraz oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego.

Użyty w przepisie makaron jest wykonany z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten.

Zatem, jak zrobić makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym?

W pierwszej kolejności zacznij od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie.

Oliwę z oliwek rozgrzej mocno na patelni, zeszklij krótko czosnek i cebulę. Dodaj szpinak, dopraw do smaku i duś pod przykryciem.

Ja wykorzystałam wersję świeżą, dlatego należy przykryć ją i dusić do momentu zwiędnięcia. Śmiało możesz wykorzystać też wersję mrożoną. Jedna i druga idealnie się sprawdzą.

Na samym końcu dodaję odrobinę jogurtu greckiego w lekkiej wersji, którego zadaniem jest związanie wszystkich składników.

Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych do jego przygotowania. To samo dotyczy przypraw, wystarczy, postaw na wyraziste, świeże zioła takie jak: rozmaryn, tymianek, oregano, zioła prowansalskie.

Skoro już wiesz, jak zrobić ten domowy posiłek najlepszy na obiad, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Koszt składników
22.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Szpinak
60 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 60 g
Jogurt grecki pełnotłusty
180 g
1 opakowanie
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Koszt składników
22.60
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób