Jak zrobić sos śmietanowy?

Przygotuj:

- 800 ml śmietany 18%,

- szklankę bulionu warzywnego,

- szklankę maki,

- pęczek świeżej natki pietruszki,

- sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Bulion podgrzej w garnku.

2. Następnie do ciepłego bulionu dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj składniki.

3. W miseczce wymieszaj mąkę z dodatkiem szklanki wody (składniki wymieszaj dokładnie, aby nie powstały grudki).

4. Mąkę z miski przelej do garnka z bulionem i śmietaną.

5. Pietruszkę umyj, osusz i posiekaj.

6. Do garnka z sosem dodaj posiekaną pietruszkę oraz przyprawy wedle uznania.

7. Gotowy sos podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dowolnymi dodatkami.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić sos śmietanowy?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić sos śmietanowy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Sos śmietanowy z mąki i śmietany to doskonały na pyszny dodatek do mięsa lub makaronu. Z dodatkiem sosu śmietanowego przygotujemy pyszne zapiekanki ziemniaczane lub makaronowe. Sos śmietanowy stanowi doskonały pomysł na dodatek do obiadu dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na sos śmietanowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Przepis na sos śmietanowy jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A więc jak zrobić sos śmietanowy? Na początek przygotuj 800 ml śmietany 18%, szklankę bulionu warzywnego, szklankę maki, pęczek świeżej natki pietruszki, sól oraz pieprz. Bulion podgrzej w garnku. Następnie do ciepłego bulionu dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj składniki. W miseczce wymieszaj mąkę z dodatkiem szklanki wody (składniki wymieszaj dokładnie, aby nie powstały grudki). Mąkę z miski przelej do garnka z bulionem i śmietaną. Pietruszkę umyj, osusz i posiekaj. Do garnka z sosem dodaj posiekaną pietruszkę oraz przyprawy wedle uznania. Gotowy sos podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dowolnymi dodatkami.

Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. Przy pomocy mąki często zagęszcza się zupy. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. W mąkach typu 2000 jest dużo więcej błonnika niż w mąkach typu 450. Jednak mąki z niższymi numerami warto wybierać na dietach lekkostrawnych. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Podsumowując szybki i łatwy w przygotowaniu sos śmietanowy stanowi doskonały dodatek do wielu dań. Pyszny sos świetnie sprawdzi się z dodatkiem mięs. Sprawdzony przepis na smaczny sos przygotujesz bez większego problemu. Łatwy sos będzie idealnym dodatkiem do pieczonych warzyw lub grillowanego mięsa. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepszy sos śmietanowy można dodać także do zapiekanek z piekarnika. Produkty do przygotowania sosu śmietanowego dostępne są w większości sklepów spożywczych. Dodatek mięsa z piersi kurczaka wzbogaci sos w białko zwierzęce i taki sos świetnie sprawdzi się z dodatkiem makaronu jako szybki w przygotowaniu obiad. Jeśli nie wiesz, w czym zrobić sos śmietanowy to warto do tego celu wykorzystać większy garnuszek lub rondelek. Natka pietruszki dodana do sosu wzbogaca go w witaminy oraz składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto