Makaron ze szpinakiem i pomidorami
- Makaron tagliatelle (200 g)
- Pomidory koktajlowe (250 g)
- Szpinak (200 g)
- Masło (25 g)
- Oliwa z oliwek (5 ml)
- Ser parmezan (20 g)
Przepis na makaron ze szpinakiem i pomidorami krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj do niego liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż szpinak straci swoją objętość. Przełóż szpinak na sitko by go odsączyć z wody.
Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki.
Na patelnię wlej łyżeczkę oliwy. Dodaj pomidorki i smaż około minutę.
Odcedzony z wody makaron przełóż na patelnię z pomidorkami. Dodaj szpinak i całość, dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dodaj odrobinę oliwy.
Przełóż makaron na talerze i posyp startym parmezanem.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i pomidorami
Makaron ze szpinakiem i pomidorami to danie, które wykonasz w kilka minut. Do jego wykonania potrzebne są tylko 3 składniki, dlatego to idealne rozwiązanie na pyszny, łatwy obiad.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron ze szpinakiem i pomidorami to poznaj mój sprawdzony przepis. Na samym początku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu tak, aby był al dente. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim szpinak, by stracił swoją objętość i lekko zmiękł. Przełóż go na sitko. Na tę samą patelnię dodaj oliwę i podsmaż na niej chwilkę pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki. Smaż je do momentu, aż bardzo delikatnie zmiękną. Do pomidorków dodaj makaron i szpinak. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypany startym parmezanem. Sam widzisz, że przepis na makaron ze szpinakiem i pomidorami to świetny pomysł na obiad, który będzie smaczny i pożywny.
Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.
Pomidorków nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidorki koktajlowe to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 20 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już garść pomidorków koktajlowych zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem i pomidorami
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron tagliatelle
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i pomidorami
Szpinak i pomidory to jedne ze zdrowszych warzyw, które powinny codziennie pojawiać się na naszym talerzu.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.