Makaron ze szpinakiem i fetą
- Makaron fusilli (200 g)
- Szpinak (350 g)
- Ser Feta (150 g)
- Czosnek - 4 ząbki czosnku (20 g)
- Masło klarowane - 1 łyżka (15 g)
Przepis na makaron ze szpinakiem i fetą krok po kroku
Makaron ugotuj według zaleceń umieszczonych na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go z wody.
Szpinak opłucz, osusz, a następnie usuń ogonki.
Ser feta pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj szpinak. Podsmażaj go ok. 8-9 min. Dodaj ser feta i świeżo zmielony pieprz do smaku. Całość smaż przez 5 min, często mieszając.
Makaron umieść na talerzu i nałóż na niego porcję sosu.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i fetą
Makaron ze szpinakiem i fetą jest bardzo prosty do przygotowania. Jest to danie nie tylko łatwe, ale też i w miarę szybkie. Przygotowanie samego szpinakowego sosu nie trwa zbyt długo. Makaron z takim sosem możesz podać także dzieciom.
Jak zrobić dobry szpinak z fetą do makaronu? Ze świeżego szpinaku warto usunąć ogonki. Jednak to danie możesz przygotować także ze szpinakiem mrożonym, tylko wcześniej należy go rozmrozić i dobrze odsączyć z wody.
Szpinak przeważnie przygotowuje się z czosnkiem. Jest to bardzo dobre połączenie. Warto tylko pamiętać o tym, że świeży czosnek nie może się zbyt długo smażyć się na patelni, ponieważ wtedy zrobi się gorzki. Wystarczy dosłownie 1 minuta i już do czosnku można dodać szpinak.
Postaraj się o to, aby wszystko było gotowe w jednym czasie. Makaron ze szpinakiem i fetą należy podać na ciepło. Danie możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi lub zielonymi i czarnymi oliwkami. Odpowiednim dodatkiem będą także pokrojone pomidory suszone.
Ser feta możesz dodać tak naprawdę na dwa sposoby. Możesz krótko przysmażyć go na patelni razem ze szpinakiem, ale może też zrobić sam sos szpinakowy, a zimny ser bezpośrednio pokruszyć na ciepły makaron.
Przepis na makaron ze szpinakiem i fetą możesz nieco zmodyfikować. Sos szpinakowy możesz zrobić z dodatkiem śmietany. Trzeba ją dodać w tym samym czasie, co ser feta. Jeśli chcesz, całość możesz zmiksować za pomocą blendera na krem. Sos szpinakowy do makaronu z serem fetą możesz doprawić według własnych upodobań smakowych. Możesz dodać do niego m.in. czosnek granulowany, bazylię oraz tymianek.
Pamiętaj, że ser feta jest słony, więc nie ma potrzeby dodatkowo solić tej potrawy. Możesz jednak zdecydować się też na inny ser. Sos ze szpinaku, czosnku i śmietany umieszczony na makaronie możesz oprószyć startym żółtym serem.
W tym przepisie makaron nie został wymieszany z sosem, ale jeśli na patelnię ze szpinakiem i serem wrzucisz ugotowany al dente makaron, to on wchłonie nieco sosu. W takim wypadku całą potrawę trzeba podać od razu.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem i fetą
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron fusilli
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Masło klarowane
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i fetą
Energia i białka
(345g)
Węglowodany
(345g)
Tłuszcze
(345g)
Witaminy
(345g)
Składniki mineralne
(345g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.