Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym
- Makaron tagliatelle (200 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Pieczarki (300 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 czubata łyżka stołowa (15 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę.
Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go z wrzątku, zalej zimną wodą i ponownie przecedź na sicie.
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę oraz czosnek.
Następnie dodaj posiekane pieczarki i smaż na średniej mocy palnika przez 4 minuty.
W miseczce wymieszaj śmietankę z mąką pszenną.
Na patelnię z pieczarkami dodaj wymieszaną śmietankę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, aż sos będzie gęsty.
Natkę pietruszki umyj oraz drobno posiekaj.
Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Do gorącego sosu dodaje ugotowany makaron, całość wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj.
Gotowy makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym możesz podać udekorowany natką pietruszki lub startym serem, np. parmezanem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z pieczarkami w sosie śmietanowym
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szybki i tani makaron z pieczarkami możesz zabrać również jako posiłek do pracy – wystarczy, że podgrzejesz go w mikrofali. Prosty przepis na makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron, cebula, czosnek, pieczarki, natka pietruszki, śmietanka 30%, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić pyszny makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym? Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go z wrzątku, zalej zimną wodą i ponownie przecedź na sicie. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj posiekane pieczarki i smaż na średniej mocy palnika przez 4 minuty. W miseczce wymieszaj śmietankę z mąką pszenną. Na patelnię z pieczarkami dodaj wymieszaną śmietankę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, aż sos będzie gęsty. Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Do gorącego sosu dodaje ugotowany makaron, całość wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w makaronie z pieczarkami w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla makaronu z pieczarkami w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron tagliatelle
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze makaronu z pieczarkami w sosie śmietanowym
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczny obiad. Pieczarki stanowią źródło cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.