Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym

Opublikowano: 01.04.2023 r., 14:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym podany na białym talerzu.
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
839 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron tagliatelle (200 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 czubata łyżka stołowa (15 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, patelnia

Przepis na makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go z wrzątku, zalej zimną wodą i ponownie przecedź na sicie.

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę oraz czosnek.

Następnie dodaj posiekane pieczarki i smaż na średniej mocy palnika przez 4 minuty.

W miseczce wymieszaj śmietankę z mąką pszenną.

Na patelnię z pieczarkami dodaj wymieszaną śmietankę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, aż sos będzie gęsty.

Natkę pietruszki umyj oraz drobno posiekaj.

Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Do gorącego sosu dodaje ugotowany makaron, całość wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj.

Gotowy makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym możesz podać udekorowany natką pietruszki lub startym serem, np. parmezanem.

Jak oceniasz przepis na makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat makaronu z pieczarkami w sosie śmietanowym

Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szybki i tani makaron z pieczarkami możesz zabrać również jako posiłek do pracy – wystarczy, że podgrzejesz go w mikrofali. Prosty przepis na makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron, cebula, czosnek, pieczarki, natka pietruszki, śmietanka 30%, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić pyszny makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym? Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go z wrzątku, zalej zimną wodą i ponownie przecedź na sicie. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj posiekane pieczarki i smaż na średniej mocy palnika przez 4 minuty. W miseczce wymieszaj śmietankę z mąką pszenną. Na patelnię z pieczarkami dodaj wymieszaną śmietankę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, aż sos będzie gęsty. Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Do gorącego sosu dodaje ugotowany makaron, całość wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w makaronie z pieczarkami w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla makaronu z pieczarkami w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze makaronu z pieczarkami w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczny obiad. Pieczarki stanowią źródło cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
209.77
839.10
Białko (g)
5.17
20.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
21.69
86.75
Węglowodany przyswajalne (g)
20.40
81.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
5.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
11.51
46.03
Tłuszcze nasycone (g)
9.12
36.48
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
9.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
4.90
19.62
Potas (mg)
189.94
759.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.48
49.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
2.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z pieczarkami w sosie śmietanowym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z pieczarkami w sosie śmietanowym

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron tagliatelle
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
1 czubata łyżka stołowa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
33.50