Makaron z mascarpone

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z mascarpone podany na brązowo-turkusowym talerzu.
Makaron z mascarpone
Makaron z mascarpone, szpinakiem i pomidorami suszonymi stanowi doskonałą propozycję na pyszne danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
643 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron spaghetti (150 g)
  • Mascarpone (80 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Suszone pomidory (100 g)
  • Masło - 1 łyżka stołowa (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko

Przepis na makaron z mascarpone krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedź i pozostaw około pół szklanki wody z jego gotowania.

Na dużej patelni roztop masło i dodaj do niego skórkę z jednej cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż chwilę, aż skórka z cytryny uwolni aromat.

Następnie na patelnię dodaj ugotowany makaron oraz serek mascarpone. Makaron podlej kilkoma łyżkami wody pozostawionej z gotowania. Składniki dokładnie wymieszaj.

Pomidory suszone pokrój w paski, szpinak umyj i osusz.

Na patelnię z makaronem dodaj przygotowany szpinak oraz pomidory suszone.

Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej chwilę. W razie potrzeby danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy makaron z mascarpone przełóż na talerze i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na makaron z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat makaronu z mascarpone

Makaron z mascarpone stanowi doskonałą bazę do przygotowania obiadu na słodko lub na słono. Szybki w przygotowaniu makaron z serkiem mascarpone, szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na makaron z mascarpone nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, mascarpone, szpinak, suszone pomidory, masło, sól, pieprz oraz skórka z cytryny.

A jak zrobić makaron z mascarpone? Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedź i pozostaw około pół szklanki wody z jego gotowania. Na dużej patelni roztop masło i dodaj do niego skórkę z jednej cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż chwilę, aż skórka z cytryny uwolni aromat. Następnie na patelnię dodaj ugotowany makaron oraz serek mascarpone. Makaron podlej kilkoma łyżkami wody pozostawionej z gotowania. Składniki dokładnie wymieszaj. Pomidory suszone pokrój w paski, szpinak umyj i osusz. Na patelnię z makaronem dodaj przygotowany szpinak oraz pomidory suszone. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej chwilę. W razie potrzeby danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy makaron z mascarpone przełóż na talerze i podawaj na ciepło.

Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk.

Podsumowując: pyszny makaron z mascarpone doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Smaczny makaron jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Makaron przed podaniem możesz posypać tartym parmezanem. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na makaron z mascarpone jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga doświadczenia kulinarnego.

Alergeny w makaronie z mascarpone

Lista alergenów dla makaronu z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Masło

Wartości odżywcze makaronu z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Makaron z mascarpone to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Szpinak wykorzystany do przygotowania potrawy stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
286.09
643.70
Białko (g)
8.90
20.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
38.16
85.86
Węglowodany przyswajalne (g)
31.57
71.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.59
14.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
12.36
27.80
Tłuszcze nasycone (g)
10.38
23.36
Tłuszcze nienasycone (g)
1.97
4.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.24
2.80
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
1.64
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6 (mg)
0.21
0.47
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.36
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.58
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.49
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.82
10.85
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
78.02
175.55
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
51.36
115.55
Potas (mg)
1008.62
2269.40
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
80.16
180.35
Fosfor (mg)
186.73
420.15
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
95.42
214.70
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.73
8.40
Cynk (mg)
1.36
3.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.49
1.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Mangan (mg)
1.36
3.06
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z mascarpone 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z mascarpone

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Mascarpone
80 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 80 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Masło
20 g
1 łyżka stołowa
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
28.50