Lutenica
- Papryka czerwona - 3 duże sztuki (600 g)
- Bakłażan - 1 średnia sztuka (350 g)
- Pomidor - 2 duże sztuki (500 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na lutenica krok po kroku
Papryki oczyść z gniazd nasiennych.
Bakłażan nakłuj widelcem.
Warzywa ułóż na blasze, skrop olejem rzepakowym i upiecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25 minut.
Warzywa umieść w misce i przykryj folią spożywczą.
Pod wpływem pary skórka łatwiej odejdzie od warzyw.
W dużej misce umieść oczyszczone ze skórki papryki i bakłażana.
Dodaj ząbki czosnku, pomidory pokrojone w kostkę i przyprawy.
Zblenduj składniki do uzyskania gładkiego sosu.
Więcej informacji na temat lutenica
Lutenica to tradycyjna pasta kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się ją na bazie pieczonej papryki i bakłażana. Pasta może być dodatkiem na kanapki a także do dań mięsnych czy warzywnych. Przepis na lutenicę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do zrobienia tej pysznej pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, bakłażan, olej rzepakowy, pomidory, sól, pieprz, kumin, chilli, czosnek.
Jak zrobić sos lutenica? Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Bakłażan nakłuj widelcem. Warzywa ułóż na blasze, skrop olejem rzepakowym i upiecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25 minut. Warzywa umieść w misce i przykryj folią spożywczą. Pod wpływem pary skórka łatwiej odejdzie od warzyw. W dużej misce umieść oczyszczone ze skórki papryki i bakłażana. Dodaj ząbki czosnku, pomidory pokrojone w kostkę i przyprawy. Zblenduj składniki do uzyskania gładkiego sosu.
Pomidory są owocami bardzo popularnymi w kuchni na całym świecie. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Papryka to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując lutenica macedońska to doskonała pasta warzywna. Pasta zawiera dużo błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Bułgarska pasta z papryki może być przechowywana w lodówce przez ponad tydzień. Bułgarska pasta nadaje się do pasteryzowania, wtedy czas przechowywania wydłuża się do roku. Dobrym pomysłem na przechowanie pasty jest zalanie wierzchu oliwą, nie dopuszcza ona do dostania się powietrza i psucia produktu.
Alergeny w lutenica
Lista alergenów dla lutenica przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lutenica
Wartości odżywcze lutenica
Lutenica to bardzo zdrowa pasta warzywna. Jest nisko kaloryczna i nie zawiera cholesterolu. Pasta jest doskonałym dodatkiem do kanapek. Możesz także zastąpić nią tradycyjny ketchup.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.