Przepis na lutenica krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, kumin, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, duża miska, blaszka do pieczenia

Papryki oczyść z gniazd nasiennych.

Bakłażan nakłuj widelcem.

Warzywa ułóż na blasze, skrop olejem rzepakowym i upiecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25 minut.

Warzywa umieść w misce i przykryj folią spożywczą.

Pod wpływem pary skórka łatwiej odejdzie od warzyw.

W dużej misce umieść oczyszczone ze skórki papryki i bakłażana.

Dodaj ząbki czosnku, pomidory pokrojone w kostkę i przyprawy.

Zblenduj składniki do uzyskania gładkiego sosu.

Lutenica podana w słoiczku stojącym na jasnym blacie.
Lutenica
Koszt przygotowania dania
20.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
119 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
25

Lutenica - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o lutenica

Lutenica to tradycyjna pasta kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się ją na bazie pieczonej papryki i bakłażana. Pasta może być dodatkiem na kanapki a także do dań mięsnych czy warzywnych. Przepis na lutenicę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do zrobienia tej pysznej pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, bakłażan, olej rzepakowy, pomidory, sól, pieprz, kumin, chilli, czosnek.

Jak zrobić sos lutenica? Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Bakłażan nakłuj widelcem. Warzywa ułóż na blasze, skrop olejem rzepakowym i upiecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25 minut. Warzywa umieść w misce i przykryj folią spożywczą. Pod wpływem pary skórka łatwiej odejdzie od warzyw. W dużej misce umieść oczyszczone ze skórki papryki i bakłażana. Dodaj ząbki czosnku, pomidory pokrojone w kostkę i przyprawy. Zblenduj składniki do uzyskania gładkiego sosu.

Pomidory są owocami bardzo popularnymi w kuchni na całym świecie. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Papryka to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując lutenica macedońska to doskonała pasta warzywna. Pasta zawiera dużo błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Bułgarska pasta z papryki może być przechowywana w lodówce przez ponad tydzień. Bułgarska pasta nadaje się do pasteryzowania, wtedy czas przechowywania wydłuża się do roku. Dobrym pomysłem na przechowanie pasty jest zalanie wierzchu oliwą, nie dopuszcza ona do dostania się powietrza i psucia produktu.

Wartości odżywcze lutenica

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
79.58 kcal
119.37 kcal
Białko
0.89 g
1.33 g

Węglowodany w lutenica

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
4.92 g
7.38 g
Węglowodany przyswajalne
3.04 g
4.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.88 g
2.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
6.67 g
10.01 g
Tłuszcze nasycone
0.55 g
0.82 g
Tłuszcze nienasycone
6.12 g
9.19 g
Tłuszcze jednonasycone
4.28 g
6.41 g
Tłuszcze wielonasycone
1.85 g
2.77 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: bakłażan.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na lutenica

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
74.55 µg (mcg)
111.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
54.35 mg
81.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.85 mg
1.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.72 mg
1.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.61 µg (mcg)
41.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
776.65 µg (mcg)
1164.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na lutenica

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
3.61 mg
5.42 mg
Potas
209.84 mg
314.76 mg
Wapń
7.97 mg
11.95 mg
Fosfor
23.23 mg
34.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.35 mg
17.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.31 mg
0.46 mg
Cynk
0.19 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lutenica 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lutenica

Lista alergenów dla lutenica przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lutenica

Cena przygotowania lutenica

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
600 g
3 duże sztuki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 600 g
Bakłażan
350 g
1 średnia sztuka
2.80
Za 360.0 g
Liczba opakowań 1
2.72
Za 350 g
Pomidor
500 g
2 duże sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
31.30
Jak oceniasz przepis na lutenica
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób