Łosoś z marchewki

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:55 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańska kanapka z marchewki
Łosoś z marchewki
Łosoś z marchewki to świetny pomysł na zaskoczenie swoich gości. Mało kto zorientuje się, że ta „ryba” jest w pełni wegańska- tylko z roślinnych składników.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
654 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Marchewka (500 g)
  • Sól - 2 łyżki (24 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Olej lniany - 3 łyżki (30 ml)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Ocet jabłkowy - 1,5 łyżki (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, ocet jabłkowy, kolendra nasiona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, pojemnik z pokryciem, szklanka

Przepis na łososia z marchewki krok po kroku

Marchewkę obierz i umyj. Następnie pokrój obieraczką na paseczki.

Marchewkę umieść w misce. Dodaj olej rzepakowy i pół łyżeczki soli. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Przełóż marchewkę do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywą i piecz 10-15 minut w 180 st. C.

W międzyczasie w dwóch łyżkach wrzątku rozmieszaj pozostałą sól. Dodaj sos sojowy, ocet jabłkowy, pół łyżeczki kolendry i olej lniany. Dokładnie wymieszaj.

Ostudzoną marchewkę umieść w zamykanym pojemniku. Dodaj przygotowany wcześniej sos i delikatnie wymieszaj. Zamknij pojemnik i umieść w lodówce na całą noc.

Następnego dnia łosoś z marchewki jest gotowy.

Jak oceniasz przepis na łososia z marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat łososia z marchewki

Łosoś z marchewki to świetny pomysł na zaskoczenie swoich gości. Mało kto zorientuje się, że ta „ryba” jest w pełni wegańska- tylko z roślinnych składników. Aby przygotować ten zaskakujący przepis na łososia z marchewki potrzebne będzie 0,5 kg marchwi, sól (najlepiej wędzona), oleje, ocet i sos sojowy. Na początku marchewkę obierz i umyj. Następnie pokrój obieraczką na paseczki, tak by przypominała pokrojony filet z łososia. Marchewkę umieść w misce. Dodaj olej rzepakowy i pół łyżeczki soli. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Przełóż marchewkę do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywą i piecz w piekarniku przez 10-15 minut w 180 st. C. W międzyczasie w dwóch łyżkach wrzątku rozmieszaj pozostałą sól. Dodaj sos sojowy, ocet jabłkowy, pół łyżeczki kolendry i olej lniany. Dokładnie wymieszaj. Ostudzoną marchewkę umieść w zamykanym pojemniku. Dodaj przygotowany wcześniej sos i delikatnie wymieszaj. Zamknij pojemnik i umieść w lodówce na całą noc. Następnego dnia pyszny, pieczony łosoś z marchewki jest gotowy. Jeśli wiesz już jak zrobić łososia z marchewki to pewnie zastanawiasz się do czego możesz go dodać. Taki wegański łosoś sprawdzi się na obiad jako surówka lub dodatek np. do burgerów.

Jeśli chcesz wprowadzić w swojej kuchni dania bez mięsa to ten prosty przepis to świetny pomysł na taką rewolucję. Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu wszystkich produktów odzwierzęcych. Nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj, ryb, owoców morza i miodu. Źródło białka w tej diecie stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Pomimo wielu ograniczeń ten dobry model odżywiania jest uznawany za bardzo zdrowy. Warto jednak zwrócić się na początku po pomoc do dietetyka, by jadłospis był smaczny oraz prawidłowo i bezpiecznie skomponowany, tak aby dieta dostarczała jak najwięcej wartości odżywczych.

Alergeny w łososiu z marchewki

Lista alergenów dla łososia z marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze łososia z marchewki

na 100g gotowej potrawy

Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
109.02
654.14
Białko (g)
1.04
6.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
8.05
48.30
Węglowodany przyswajalne (g)
5.73
34.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.33
13.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
8.42
50.55
Tłuszcze nasycone (g)
1.02
6.11
Tłuszcze nienasycone (g)
7.41
44.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.09
18.52
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.32
25.92
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
685.55
4113.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.84
29.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.57
3.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
5.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.06
96.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6802.13
40812.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
1766.23
10597.39
Potas (mg)
279.12
1674.75
Wapń (mg)
29.34
176.07
Fosfor (mg)
34.43
206.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.44
74.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
1.87
Cynk (mg)
0.23
1.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia z marchewki 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia z marchewki

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Sól
24 g
2 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 24 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Olej lniany
30 ml
3 łyżki
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Ocet jabłkowy
15 ml
1,5 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Koszt składników
34.50