Przepis na łososia z marchewki krok po kroku
- Marchewka 500 g
- Sól 24 g 2 łyżki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Olej lniany 30 ml 3 łyżki
- Sos sojowy 20 ml 2 łyżki
- Ocet jabłkowy 15 ml 1,5 łyżki
Marchewkę obierz i umyj. Następnie pokrój obieraczką na paseczki.
Marchewkę umieść w misce. Dodaj olej rzepakowy i pół łyżeczki soli. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Przełóż marchewkę do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywą i piecz 10-15 minut w 180 st. C.
W międzyczasie w dwóch łyżkach wrzątku rozmieszaj pozostałą sól. Dodaj sos sojowy, ocet jabłkowy, pół łyżeczki kolendry i olej lniany. Dokładnie wymieszaj.
Ostudzoną marchewkę umieść w zamykanym pojemniku. Dodaj przygotowany wcześniej sos i delikatnie wymieszaj. Zamknij pojemnik i umieść w lodówce na całą noc.
Następnego dnia łosoś z marchewki jest gotowy.
-
Pasztet z cukinią
-
Rolada szpinakowa
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Kotlety warzywne
-
Tartaletki z warzywami
-
Tartaletki z gruszkami
-
Chipsy z tortilli
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Wegetariańskie przekąski

(liczba kalorii)
Łosoś z marchewki - cechy przepisu
Więcej o łososiu z marchewki
Łosoś z marchewki to świetny pomysł na zaskoczenie swoich gości. Mało kto zorientuje się, że ta „ryba” jest w pełni wegańska- tylko z roślinnych składników. Aby przygotować ten zaskakujący przepis na łososia z marchewki potrzebne będzie 0,5 kg marchwi, sól (najlepiej wędzona), oleje, ocet i sos sojowy. Na początku marchewkę obierz i umyj. Następnie pokrój obieraczką na paseczki, tak by przypominała pokrojony filet z łososia. Marchewkę umieść w misce. Dodaj olej rzepakowy i pół łyżeczki soli. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Przełóż marchewkę do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywą i piecz w piekarniku przez 10-15 minut w 180 st. C. W międzyczasie w dwóch łyżkach wrzątku rozmieszaj pozostałą sól. Dodaj sos sojowy, ocet jabłkowy, pół łyżeczki kolendry i olej lniany. Dokładnie wymieszaj. Ostudzoną marchewkę umieść w zamykanym pojemniku. Dodaj przygotowany wcześniej sos i delikatnie wymieszaj. Zamknij pojemnik i umieść w lodówce na całą noc. Następnego dnia pyszny, pieczony łosoś z marchewki jest gotowy. Jeśli wiesz już jak zrobić łososia z marchewki to pewnie zastanawiasz się do czego możesz go dodać. Taki wegański łosoś sprawdzi się na obiad jako surówka lub dodatek np. do burgerów.
Jeśli chcesz wprowadzić w swojej kuchni dania bez mięsa to ten prosty przepis to świetny pomysł na taką rewolucję. Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu wszystkich produktów odzwierzęcych. Nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj, ryb, owoców morza i miodu. Źródło białka w tej diecie stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Pomimo wielu ograniczeń ten dobry model odżywiania jest uznawany za bardzo zdrowy. Warto jednak zwrócić się na początku po pomoc do dietetyka, by jadłospis był smaczny oraz prawidłowo i bezpiecznie skomponowany, tak aby dieta dostarczała jak najwięcej wartości odżywczych.
Wartości odżywcze łososia z marchewki
Energia i białka
(600g)
Węglowodany w łososiu z marchewki
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy w przepisie na łososia z marchewki
(600g)
Składniki mineralne w przepisie na łososia z marchewki
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w łososiu z marchewki
Lista alergenów dla łososia z marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy