Łosoś z batatami
- Łosoś filet (500 g)
- Bataty - 3 średnie sztuki (600 g)
- Roszponka (200 g)
- Sok pomarańczowy (100 ml)
- Ocet winny (20 ml)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Tymianek świeży (20 g)
- Czosnek (40 g)
Przepis na łosoś z batatami krok po kroku
Batata obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Polej olejem rzepakowym i dodaj do niego świeży tymianek i ząbki czosnku w łupinie.
Łososia dopraw solą i pieprzem cytrynowym.
Bataty ułóż na blasze. Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 35 minut. Po 15 minutach pieczenia umieść na blasze także łososia.
Przygotuj sos: wlej do miseczki sok pomarańczowy, ocet i olej, wymieszaj bardzo dokładnie. Wymieszaj sos z sałatą roszponką.
Upieczone bataty i łososia podawaj sałatką z roszponki.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia z batatami
Łosoś z batatami to dobra propozycja na pyszny obiad bez mięsa. Dania bezmięsne powinny występować w naszej diecie przynajmniej 4-5 razy w tygodniu. Przepis na łososia z batatami jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia tego danie będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: łosoś filet, bataty, olej rzepakowy, sól, pieprz, tymianek, pieprz cytrynowy, czosnek, roszponka, sok z pomarańczy, ocet winny i oliwa z oliwek.
Łatwy przepis przygotujesz w następujący sposób: batata obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dopraw go solą, pieprzem, polej olejem rzepakowym, dodaj świeży tymianek i czosnek w łupinach. Wyłóż na blasze i piecz w 240 stopniach przez 35 minut. Łososia przypraw solą i pieprzem cytrynowym. Włóż do piekarnika po 15 minutach od początku pieczenia batatów. Przygotuj sos do roszponki. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny oraz sok z pomarańczy. Wymieszaj roszponkę z sosem przed samym podaniem.
Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane. Łosoś hodowlany jest rybą często zanieczyszczoną różnymi dodatkami do paszy. Łososie karmi się paszami z dodatkiem tłuszczu, który często jest zjełczały i może być źródłem toksyn. Sposób w jaki hoduje się łososie ma bardzo negatywny wpływ na jakość ich mięsa. Dlatego zawsze staraj się wybierać te dziko żyjące.
Podsumowując pomysł na pieczony w piekarniku fit posiłek jest pyszny. Ryba pieczona jest smaczna i idealna na obiad dla całej rodziny. Dietetyczny posiłek dobrze sprawdza się na dietach redukcyjnych. Pyszna sałatka z roszpunki podkreśla smak ryby i batatów.
Alergeny w łososiu z batatami
Lista alergenów dla łososia z batatami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze łososia z batatami
Łosoś pieczony z batatami to doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Ryby powinny występować w naszej diecie minimum dwa razy w tygodniu. Są one źródłem kwasów omega 3. Bataty zawierają dużo błonnika i węglowodanów złożonych.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.