Przepisy z batatów

przepisy z batatów

Bataty to słodkie ziemniaki zawierające cenne witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Te warzywa warto włączyć do diety, ponieważ są lekkostrawne i niskokaloryczne, a niski indeks glikemiczny sprawia, że po ich spożyciu dłużej pozostajemy nasyceni. Przepisy z batatów to nie tylko frytki, ale też zupy, zapiekanki i chipsy.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z batatów

Przepisy w temacie przepisy z batatów

Przepisy z batatów – pomysły na dania z wykorzystaniem batatów

Nie są to popularne warzywa w naszym kraju, choć powoli coraz częściej można natknąć się na nie w sklepach. Bataty mają słodkawy smak, ale można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Przedstawiamy przepisy z batatów, które koniecznie musisz poznać!

Bataty – charakterystyka, właściwości

Czym są bataty?

To bulwy rośliny, jaką jest wilec ziemniaczany. Bataty często nazywane są słodkimi ziemniakami ze względu na swój smak i zastosowanie. Te warzywa uprawiane były w Ameryce Środkowej, a dopiero potem trafiły do Afryki, Azji i Europy.

Bataty zazwyczaj są duże i mają pociągły kształt. Ich wnętrze najczęściej jest pomarańczowe, ale te słodkie ziemniaki mogą być też żółte lub białe. Istnieją różne odmiany batatów, ale niektóre są rzadziej spotykane w Polsce. Te warzywa mogą mieć białą, czerwoną, fioletową, żółtą lub pomarańczową skórkę.

Właściwości odżywcze batatów – dlaczego warto je jeść?

Bataty są niskokaloryczne i lekkostrawne. W zależności od odmiany mogą być bogate w likopen (czerwone słodkie ziemniaki) lub antocyjan (fioletowe słodkie ziemniaki). Te warzywa z żółtym miąższem mają dużo karotenoidów (m.in. luteinę). W batatach znajdują się witaminy z grupy B, witamina E oraz witamina C. W składzie tych ziemniaków są różne składniki mineralne, m.in. potas, wapń, magnez, żelazo, siarka, jod oraz fosfor.

Niski indeks glikemiczny batatów pozwala na włączone ich do diety przez osoby chorujące na cukrzycę. Ten indeks oznacza również, że po ich spożyciu dłużej będziemy odczuwać sytość. Warto pamiętać, że bataty zawierają szczawiany, dlatego nie powinny znaleźć się w diecie osób, które cierpią na kamicę nerkową lub kamicę pęcherzyka żółciowego.

Bataty nawadniają organizm, ponieważ mają w sobie dużo wody. Ich właściwości odżywcze wspomagają prawidłowy proces widzenia, a także korzystanie wpływają na układ pokarmowy. Zawarte w batatach przeciwutleniacze mają właściwości antynowotworowe oraz przeciwzapalne.

Dania z batatem – przepisy na słodkie ziemniaki

Smaczne i proste przepisy na frytki

Opcji na dietetyczne, domowe frytki jest wiele. Choć zwykle robi się je ze zwykłych ziemniaków, można pokusić się właśnie na bataty lub nawet buraki, marchewkę lub cukinię. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę.

Frytki można przygotować na kilka sposób. Najpopularniejsze to te szybkie i smażone na głębokim oleju oraz podawane z solą. Jednak takie frytki są kaloryczne i ciężkostrawne, a ich częste spożywanie grozi cukrzycą, nadwagą, problemami z układem pokarmowym, chorobami serca, zatrzymaniem wody w organizmie oraz wzrostem ciśnienia krwi. Jeśli zależy nam na zdrowych frytkach, należy wybrać te pieczone w piekarniku z małą ilością tłuszczu lub te przygotowywane we frytkownicy na gorące powietrze (całkowicie bez oleju).

Frytki z piekarnika są proste do przygotowania. Bataty należy obrać, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, aby przypomniały frytki (słomki, słupki, łódki). Następnie najlepiej zostawić je w zimnej wodzie na ok. 35 minut lub schować do lodówki. Dzięki temu frytki będą bardziej chrupiące. Po tym czasie bataty należy osuszyć. Pokrojone słodkie ziemniaki trzeba polać kilkoma łyżkami oleju lub oliwy, a potem dobrze w tym obtoczyć i posypać przyprawami oraz odrobiną bułki tartej. Przyprawione bataty należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zarumienia. W zależności od piekarnika powinno to być ok. 20-40 minut. 

Słodkie ziemniaki upieczone w formie frytek można podać razem z mięsem. Odpowiedni będzie zarówno kurczak, jak i wieprzowina. Takie frytki będą pasować do grillowanego mięsa i domowego, gęstego sosu (m.in. majonezowego). Bataty można podawać z kawałkami ryby, paluszkami rybnymi, usmażoną piersią z kurczaka, nuggetsami w płatkach kukurydzianych. Całość idealnie dopełniłaby sałatka z rukolą, żółtym serem i pomidorkami koktajlowymi.

Frytki z batatów mogą być podane także jako danie wegańskie – wystarczy obsypać je solą i podać w takiej formie. Ciekawą opcją są wegetariańskie frytki z serem. Pod koniec pieczenia można posypać bataty serem mozzarella, aby po roztopieniu przyjemnie się ciągnął. Takie frytki można podawać z sosem czosnkowym, serowym lub pomidorowym.

Przepisy z batatów – co oprócz frytek?

Choć bardzo popularne są frytki, to jednak z tych słodkich ziemniaków można zrobić coś jeszcze. Drugą opcją są chipsy. Ich przygotowanie wygląda podobnie, ale zamiast krojenia w słupki, bataty trzeba pociąć w cienkie plasterki. W zależności od gustu takie bataty można doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Chipsy piecze się do ich zarumienienia, ale nie w bardzo wysokiej temperaturze, a w ok. 175 stopni. W połowie pieczenia trzeba odwrócić je na drugą stronę.

Bataty można nie tylko piec, ale też grillować i gotować (w wodzie lub na parze). Z tych warzyw można zrobić dietetyczne zapiekanki i wegańskie zupy. Odpowiednie przyprawy do batatów to zarówno cynamon i wanilia, jak i chili, oregano, słodka papryka oraz granulowany czosnek.

Aby zrobić dobrą zupę krem z batatem, potrzebne będą jeszcze inne warzywa. Warto zdecydować się m.in. na cebulę. Należy ją pokroić w kostkę, a potem przysmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Następnie należy dodać pastę curry. Po kilku minutach można wrzucić pokrojone bataty. Po ich podsmażaniu trzeba całość zalać wodą lub bulionem i gotować do miękkości słodkich ziemniaków, a na koniec zmiksować na gładką masę i doprawić według własnego uznania.

Do tej zupy warto dodać domowe grzaneczki. Można je przygotować na patelni na maśle. Wystarczy pokroić chleb w kostkę i go przysmażyć. Kromki chleba można też upiec w tosterze i potem pokroić w kostkę. Trzecią opcją są grzanki z piekarnika. Można je zrobić w formie kostek z oliwą z oliwek oraz z ulubionymi ziołami lub w formie krążków z bagietki z masłem czosnkowym i żółtym serem.

Przepisy z batatów zazwyczaj nie są szybkie, ponieważ te warzywa potrzebują czasu, aby się ugotować lub upiec, ale za to dania z nich wychodzą bardzo smaczne. Do wyboru są frytki z piekarnika z minimalną ilością tłuszczu (lub z frytkownicy na gorące powietrze bez oleju), zupa krem, zapiekanki oraz chipsy. Bataty warto umieścić w swoim jadłospisie, ponieważ są lekkostrawne i niskokaloryczne, a także zawierają mnóstw cennych wartości odżywczych, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto