Przepisy z batatów
-
Chrupiące frytki z batatów
Chrupiące frytki z batatów to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Pieczone bataty możesz także podać jako przystawkę z …
10 + 35 min łatwy 4 377 kcal -
Kopytka z batatów
Kopytka to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Przygotowywane jest z gotowanych ziemniaków, które następnie są mielone i łączone z …
90 + 80 min łatwy 2 541 kcal -
Ciasto z batatów
Ciasto z batatów to doskonała propozycja na wilgotne ciasto z wykorzystaniem batatów. Ciasto z batatów jest bezglutenowe oraz nie zawiera …
10 + 80 min łatwy 10 261 kcal
Przepisy z batatów - przepisy
-
Bataty faszerowane
Pieczone bataty faszerowane to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny. To wegetariańskie danie jest szybkie i …
20 + 40 min łatwy 4 245 kcal -
Curry z batatami
Curry z batatami to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny. To wegetariańskie danie jest szybkie i …
20 + 40 min łatwy 4 384 kcal -
Bataty dla niemowlaka
Bataty dla niemowlaka to doskonała propozycja na pyszną domową zupkę dla Twojego dziecka. Przepis na bataty dla niemowlaka jest niezwykle …
10 + 30 min łatwy 4 67 kcal -
Kotlety z batatów
Pyszne kotlety z batatów to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 10 137 kcal -
Gulasz z batatów
Wegetariański gulasz z batatów to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny. To wegetariańskie danie jest szybkie …
20 + 40 min łatwy 6 258 kcal -
Bataty z kurczakiem
Bataty z kurczakiem to wspaniała propozycja na zdrowe danie obiadowe pieczone w piekarniku. Przepis na bataty z kurczakiem jest bardzo …
10 + 45 min łatwy 5 360 kcal
-
Łosoś z batatami
Łosoś z batatami to dobra propozycja na pyszny obiad bez mięsa. Dania bezmięsne powinny występować w naszej diecie przynajmniej 4-5 …
10 + 35 min łatwy 5 401 kcal -
Zupa z batatów i soczewicy
Zupa z batatów i soczewicy to idealny pomysł na sycącą, pyszną i rozgrzewającą zupę. Jest szybka w przygotowaniu, dlatego na …
10 + 40 min łatwy 5 228 kcal -
Bataty z patelni
Masz ochotę na frytki ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Nic straconego, poznaj mój przepis na bataty z patelni. Jest …
10 + 15 min łatwy 2 264 kcal -
Zupa krem z batatów i marchewki
Zupa krem z batatów i marchewki to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie jesienno-zimowym, gdy za oknem temperatury spadają …
15 + 30 min łatwy 4 143 kcal -
Placki ziemniaczane z batatów
Placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek …
20 + 7 min łatwy 10 55 kcal
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
Zupa tajska z kurczakiem i batatami to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie …
15 + 40 min łatwy 6 234 kcal -
Wegetariańska zapiekanka z batatów z cukinią i szpinakiem
Pyszna fit warzywna zapiekanka z batatów, z cukinii oraz szpinakiem jest świetnym pomysłem na wegetariański obiad bez mięsa. Odżywcza, dobra …
25 + 30 min łatwy 4 540 kcal -
Sałatka z batatami i granatem
Sałatka z batatami i granatem to wspaniały pomysł na pyszny obiad. Słodkie ziemniaki są źródłem skrobi i błonnika pokarmowego. Smaczna …
20 + 30 min łatwy 5 -
Zupa z batatów i soczewicy
Zupa z batatów i soczewicy to idealny pomysł na sycącą, pyszną i rozgrzewającą zupę. Jest szybka w przygotowaniu, dlatego na …
10 + 40 min łatwy 5 228 kcal -
Curry z batatem
Curry z batatem to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Wegańskie danie z mleczkiem kokosowym będzie idealne podczas …
15 + 30 min łatwy 5 -
Brownie z batatów
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
30 + 30 min łatwy 12 153 kcal
-
Sałatka z batatów
Sałatka z pieczonych batatów to doskonała propozycja na fit przekąskę - łączy w sobie wiele produktów o korzystnych dla naszego …
20 + 15 min łatwy 2 503 kcal -
Placki z batatów
Zdrowe placki z batatów to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu placki, które idealnie sprawdzą się …
30 + 20 min łatwy 20 49 kcal -
Bataty z piekarnika
Bataty z piekarnika w postaci frytek są pyszne. Przepis na bataty z piekarnika jest prosty, a smak słodkich ziemniaków z …
15 + 45 min łatwy 3 345 kcal -
Pieczone bataty
Jak przyrządzić bataty z piekarnika? Faszerowane, pieczone bataty z fetą i suszonymi pomidorami sprawdzą się świetnie na obiad. To bardzo …
20 + 60 min łatwy 4 317 kcal -
Puree z batata
Smaczne puree z batata to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek na obiad lub jako …
20 + 60 min łatwy 4 148 kcal
-
Pieczony dorsz z batatami i surówką z marchewki i jabłka
Pieczony dorsz z batatami i surówką z marchewki i jabłka to świetna propozycja na domowy obiad. Danie możesz przygotować dla …
10 + 40 min łatwy 1 439 kcal -
Krem z batatów
Zupa krem z batatów z imbirem to prosty przepis na obiad gotowy w pół godziny. Zupa z batatów z marchewką …
15 + 15 min łatwy 4 335 kcal -
Jajangmyeon
Jajangmyeon to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem, który podać można na obiad dla całej rodziny. Koreańskie danie …
15 + 20 min łatwy 4 595 kcal -
Bataty z grilla
Bataty z grilla to pyszna i niezwykle zdrowa przekąska, która na pewno sprawdzi się na każde spotkania z bliskimi przy …
15 + 5 min łatwy 4 455 kcal -
Zapiekanka z batatami
Pyszna zapiekanka z batatami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 30 min łatwy 8 139 kcal -
Zupa z batatów
Kremowa, słodka i pełna aromatycznych przypraw zupa z batatów to smaczny i sycący posiłek. Zupa idealnie sprawdzi się jako lunch, …
10 + 15 min łatwy 7 88 kcal
-
Makaron z batatów
Pyszny makaron z batatów to doskonała propozycja na nisko kaloryczny, bez glutenowy makaron warzywny. Przepis na makaron z batatów jest …
10 + 10 min łatwy 4 152 kcal -
Frytki z batatów
Frytki z batatów to świetna i zdrowa propozycja na smaczną przekąskę czy dodatek do dania głównego. Choć niezwykle prosta, skradnie …
15 + 25 min łatwy 2 307 kcal -
Sos do batatów
Masz ochotę na frytki w nieco innej odsłonie? Koniecznie poznaj mój prosty przepis oraz przygotuj mój pyszny śmietanowy sos do …
10 min łatwy 2 -
Bataty
Bataty to smaczne warzywo, które niezbyt często gości w naszym codziennym jadłospisie. Choć wydaje się bardzo egzotyczne, z łatwością można …
10 + 25 min łatwy 2 177 kcal
Dania z batatów - co to jest?
Bataty to słodkie ziemniaki zawierające cenne witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Te warzywa warto włączyć do diety, ponieważ są lekkostrawne i niskokaloryczne, a niski indeks glikemiczny sprawia, że po ich spożyciu dłużej pozostajemy nasyceni. Przepisy z batatów to nie tylko frytki, ale też zupy, zapiekanki i chipsy.
Często zadawane pytania
Przepisy z batatów – pomysły na dania z wykorzystaniem batatów
Nie są to popularne warzywa w naszym kraju, choć powoli coraz częściej można natknąć się na nie w sklepach. Bataty mają słodkawy smak, ale można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Przedstawiamy przepisy z batatów, które koniecznie musisz poznać!
Bataty – charakterystyka, właściwości
Czym są bataty?
To bulwy rośliny, jaką jest wilec ziemniaczany. Bataty często nazywane są słodkimi ziemniakami ze względu na swój smak i zastosowanie. Te warzywa uprawiane były w Ameryce Środkowej, a dopiero potem trafiły do Afryki, Azji i Europy.
Bataty zazwyczaj są duże i mają pociągły kształt. Ich wnętrze najczęściej jest pomarańczowe, ale te słodkie ziemniaki mogą być też żółte lub białe. Istnieją różne odmiany batatów, ale niektóre są rzadziej spotykane w Polsce. Te warzywa mogą mieć białą, czerwoną, fioletową, żółtą lub pomarańczową skórkę.
Właściwości odżywcze batatów – dlaczego warto je jeść?
Bataty są niskokaloryczne i lekkostrawne. W zależności od odmiany mogą być bogate w likopen (czerwone słodkie ziemniaki) lub antocyjan (fioletowe słodkie ziemniaki). Te warzywa z żółtym miąższem mają dużo karotenoidów (m.in. luteinę). W batatach znajdują się witaminy z grupy B, witamina E oraz witamina C. W składzie tych ziemniaków są różne składniki mineralne, m.in. potas, wapń, magnez, żelazo, siarka, jod oraz fosfor.
Niski indeks glikemiczny batatów pozwala na włączone ich do diety przez osoby chorujące na cukrzycę. Ten indeks oznacza również, że po ich spożyciu dłużej będziemy odczuwać sytość. Warto pamiętać, że bataty zawierają szczawiany, dlatego nie powinny znaleźć się w diecie osób, które cierpią na kamicę nerkową lub kamicę pęcherzyka żółciowego.
Bataty nawadniają organizm, ponieważ mają w sobie dużo wody. Ich właściwości odżywcze wspomagają prawidłowy proces widzenia, a także korzystanie wpływają na układ pokarmowy. Zawarte w batatach przeciwutleniacze mają właściwości antynowotworowe oraz przeciwzapalne.
Dania z batatem – przepisy na słodkie ziemniaki
Smaczne i proste przepisy na frytki
Opcji na dietetyczne, domowe frytki jest wiele. Choć zwykle robi się je ze zwykłych ziemniaków, można pokusić się właśnie na bataty lub nawet buraki, marchewkę lub cukinię. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę.
Frytki można przygotować na kilka sposób. Najpopularniejsze to te szybkie i smażone na głębokim oleju oraz podawane z solą. Jednak takie frytki są kaloryczne i ciężkostrawne, a ich częste spożywanie grozi cukrzycą, nadwagą, problemami z układem pokarmowym, chorobami serca, zatrzymaniem wody w organizmie oraz wzrostem ciśnienia krwi. Jeśli zależy nam na zdrowych frytkach, należy wybrać te pieczone w piekarniku z małą ilością tłuszczu lub te przygotowywane we frytkownicy na gorące powietrze (całkowicie bez oleju).
Frytki z piekarnika są proste do przygotowania. Bataty należy obrać, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, aby przypomniały frytki (słomki, słupki, łódki). Następnie najlepiej zostawić je w zimnej wodzie na ok. 35 minut lub schować do lodówki. Dzięki temu frytki będą bardziej chrupiące. Po tym czasie bataty należy osuszyć. Pokrojone słodkie ziemniaki trzeba polać kilkoma łyżkami oleju lub oliwy, a potem dobrze w tym obtoczyć i posypać przyprawami oraz odrobiną bułki tartej. Przyprawione bataty należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zarumienia. W zależności od piekarnika powinno to być ok. 20-40 minut.
Słodkie ziemniaki upieczone w formie frytek można podać razem z mięsem. Odpowiedni będzie zarówno kurczak, jak i wieprzowina. Takie frytki będą pasować do grillowanego mięsa i domowego, gęstego sosu (m.in. majonezowego). Bataty można podawać z kawałkami ryby, paluszkami rybnymi, usmażoną piersią z kurczaka, nuggetsami w płatkach kukurydzianych. Całość idealnie dopełniłaby sałatka z rukolą, żółtym serem i pomidorkami koktajlowymi.
Frytki z batatów mogą być podane także jako danie wegańskie – wystarczy obsypać je solą i podać w takiej formie. Ciekawą opcją są wegetariańskie frytki z serem. Pod koniec pieczenia można posypać bataty serem mozzarella, aby po roztopieniu przyjemnie się ciągnął. Takie frytki można podawać z sosem czosnkowym, serowym lub pomidorowym.
Przepisy z batatów – co oprócz frytek?
Choć bardzo popularne są frytki, to jednak z tych słodkich ziemniaków można zrobić coś jeszcze. Drugą opcją są chipsy. Ich przygotowanie wygląda podobnie, ale zamiast krojenia w słupki, bataty trzeba pociąć w cienkie plasterki. W zależności od gustu takie bataty można doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Chipsy piecze się do ich zarumienienia, ale nie w bardzo wysokiej temperaturze, a w ok. 175 stopni. W połowie pieczenia trzeba odwrócić je na drugą stronę.
Bataty można nie tylko piec, ale też grillować i gotować (w wodzie lub na parze). Z tych warzyw można zrobić dietetyczne zapiekanki i wegańskie zupy. Odpowiednie przyprawy do batatów to zarówno cynamon i wanilia, jak i chili, oregano, słodka papryka oraz granulowany czosnek.
Aby zrobić dobrą zupę krem z batatem, potrzebne będą jeszcze inne warzywa. Warto zdecydować się m.in. na cebulę. Należy ją pokroić w kostkę, a potem przysmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Następnie należy dodać pastę curry. Po kilku minutach można wrzucić pokrojone bataty. Po ich podsmażaniu trzeba całość zalać wodą lub bulionem i gotować do miękkości słodkich ziemniaków, a na koniec zmiksować na gładką masę i doprawić według własnego uznania.
Do tej zupy warto dodać domowe grzaneczki. Można je przygotować na patelni na maśle. Wystarczy pokroić chleb w kostkę i go przysmażyć. Kromki chleba można też upiec w tosterze i potem pokroić w kostkę. Trzecią opcją są grzanki z piekarnika. Można je zrobić w formie kostek z oliwą z oliwek oraz z ulubionymi ziołami lub w formie krążków z bagietki z masłem czosnkowym i żółtym serem.
Przepisy z batatów zazwyczaj nie są szybkie, ponieważ te warzywa potrzebują czasu, aby się ugotować lub upiec, ale za to dania z nich wychodzą bardzo smaczne. Do wyboru są frytki z piekarnika z minimalną ilością tłuszczu (lub z frytkownicy na gorące powietrze bez oleju), zupa krem, zapiekanki oraz chipsy. Bataty warto umieścić w swoim jadłospisie, ponieważ są lekkostrawne i niskokaloryczne, a także zawierają mnóstw cennych wartości odżywczych, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.