Przepis na latkes krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Ziemniaki odciśnij dokładnie z soku i przełóż do miski.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj ją do miski z ziemniakami.

Do miski wybij jajka, dodaj mąkę i całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem wedle uznania.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej część oleju.

Na rozgrzanym oleju smaż partie masy ziemniaczanej z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru.

W razie potrzeby na patelnię dodaj olej i smaż kolejne partie masy ziemniaczanej.

Gotowe latkes podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Latkes podane na brązowym talerzu.
Latkes
Koszt przygotowania dania
6.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
365 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Latkes - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o latkes

Latkes to żydowskie placki ziemniaczane starte na grubych oczkach. Danie to przygotowywane jest z okazji Chanuki. Latkes można przygotować również z innych warzyw, jednak najbardziej popularne są placki przygotowane na bazie ziemniaków. Placki stanowią doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na latkes jest bardzo prosty i ie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić latkes? Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ziemniaki odciśnij dokładnie z soku i przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj ją do miski z ziemniakami. Do miski wybij jajka, dodaj mąkę i całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem wedle uznania. Składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej część oleju. Na rozgrzanym oleju smaż partie masy ziemniaczanej z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru. W razie potrzeby na patelnię dodaj olej i smaż kolejne partie masy ziemniaczanej. Gotowe latkes podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia, oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując latkes świetnie sprawdzi się jako smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze latkes jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Placuszki są bardzo chrupiące. Pyszne placki ziemniaczane są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do ich przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Wartości odżywcze latkes

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
182.74 kcal
365.47 kcal
Białko
4.01 g
8.01 g

Węglowodany w latkes

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
14.04 g
28.08 g
Węglowodany przyswajalne
12.62 g
25.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.42 g
2.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
12.36 g
24.71 g
Tłuszcze nasycone
1.52 g
3.03 g
Tłuszcze nienasycone
10.84 g
21.68 g
Tłuszcze jednonasycone
7.62 g
15.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.22 g
6.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
64.95 mg
129.90 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na latkes

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.23 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.35 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.90 mg
1.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.34 µg (mcg)
46.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na latkes

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
28.91 mg
57.82 mg
Potas
305.69 mg
611.39 mg
Wapń
19.22 mg
38.43 mg
Fosfor
76.23 mg
152.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.37 mg
36.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.01 mg
2.01 mg
Cynk
0.46 mg
0.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny latkes 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w latkes

Lista alergenów dla latkes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania latkes

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
600 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na latkes
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 99.1% osób