Latkes
- Ziemniaki średnie - 5 średnich sztuk (600 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na latkes krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Ziemniaki odciśnij dokładnie z soku i przełóż do miski.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj ją do miski z ziemniakami.
Do miski wybij jajka, dodaj mąkę i całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem wedle uznania.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej część oleju.
Na rozgrzanym oleju smaż partie masy ziemniaczanej z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru.
W razie potrzeby na patelnię dodaj olej i smaż kolejne partie masy ziemniaczanej.
Gotowe latkes podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat latkes
Latkes to żydowskie placki ziemniaczane starte na grubych oczkach. Danie to przygotowywane jest z okazji Chanuki. Latkes można przygotować również z innych warzyw, jednak najbardziej popularne są placki przygotowane na bazie ziemniaków. Placki stanowią doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na latkes jest bardzo prosty i ie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić latkes? Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ziemniaki odciśnij dokładnie z soku i przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj ją do miski z ziemniakami. Do miski wybij jajka, dodaj mąkę i całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem wedle uznania. Składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej część oleju. Na rozgrzanym oleju smaż partie masy ziemniaczanej z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru. W razie potrzeby na patelnię dodaj olej i smaż kolejne partie masy ziemniaczanej. Gotowe latkes podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia, oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując latkes świetnie sprawdzi się jako smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze latkes jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Placuszki są bardzo chrupiące. Pyszne placki ziemniaczane są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do ich przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w latkes
Lista alergenów dla latkes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze latkes
Latkes to żydowskie placki ziemniaczane. Warto podać je na obiad z dodatkiem śmietany.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.