Lasagne z dynią
- Makaron do lasagne (500 g)
- Dynia (1500 g)
- Kapary (30 g)
- Suszone pomidory (40 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Mleko owsiane - 3 szklanki (750 ml)
- Masło roślinne (60 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki (30 g)
Przepis na lasagne z dynią krok po kroku
Dynię umyj, usuń z niej pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
Kawałki dyni ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię posmaruj oliwą z oliwek.
Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.
Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera.
Do puree z dyni dodaj drobno posiekane pomidory suszone, kapary oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
W garnku zagrzej wodę, gotuj w niej płaty do lasagne przez 30 sekund i ułóż je na blacie jeden obok drugiego.
Na dnie czystego garnka roztop masło i podsmaż na nim mąkę do uzyskania zasmażki (mąkę ciągle mieszaj, aby nie przypaliła się).
Następnie do zasmażki dodaj napój owsiany i ciągle mieszając, gotuj go na dużej mocy palnika. Gdy sos stanie się gęsty odstaw z palnika i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem oraz kilkoma łyżkami nadzienia dyniowego.
Dno oraz boki wyłóż płaty makaronu, następnie ułóż warstwę masy dyniowej, kolejną warstwę makaronu, sos beszamelowy, makaron, sos dyniowy (czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania masy dyniowej oraz płatów makaronu - ostatnią warstwę powinien stanowić makaron).
Wierzch makaronu dokładnie posmaruj kilkoma łyżkami sosu beszamelowego, aby zapobiec przypieczeniu się wierzchu lasagne.
Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 35-40 minut.
Gotową lasagne podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Lasagne
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Lasagne bolognese
-
Lasagne wegetariańska
-
Sos beszamelowy do lasagne
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z bakłażanami
-
Lasagne z cukinii
-
Lazania z mięsem mielonym
-
Lasagne warzywna
-
Lazania z cukinii
-
Wegańska lasagne
-
Lasagne z cukinią
-
Lazania z sosem beszamelowym
-
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
-
Lasagne z bakłażanem
-
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Lasagne
Więcej informacji na temat lasagne z dynią
Lasagne z dynią to doskonały pomysł na pyszne danie bez mięsa. Domowa lasagne świetnie sprawdzi się jako pożywny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na lasagne z dynią nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron do lasagne, dynia, kapary, suszone pomidory, czosnek, oliwa z oliwek, mleko owsiane, masło roślinne, mąka pszenna, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić lasagne z dynią? Kawałki dyni upiecz i zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera. Do puree z dyni dodaj drobno posiekane pomidory suszone, kapary oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W garnku zagrzej wodę, gotuj w niej płaty do lasagne przez 30 sekund i ułóż je na blacie jeden obok drugiego. Na dnie czystego garnka roztop masło i podsmaż na nim mąkę do uzyskania zasmażki. Następnie do zasmażki dodaj napój owsiany i ciągle mieszając, gotuj go na dużej mocy palnika. Gdy sos stanie się gęsty odstaw z palnika i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem oraz kilkoma łyżkami nadzienia dyniowego. Dno oraz boki wyłóż płaty makaronu, następnie ułóż warstwę masy dyniowej, kolejną warstwę makaronu, sos beszamelowy, makaron, sos dyniowy (czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania składników). Wierzch makaronu dokładnie posmaruj kilkoma łyżkami sosu beszamelowego. Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 35-40 minut.
Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan.
Podsumowując wegetariańska lasagne to doskonała propozycja na pyszny obiad dla calej rodziny. Pyszna lasagne jest najlepsza na ciepło, dlatego warto podać ją bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w lasagne z dynią
Lista alergenów dla lasagne z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron do lasagne
- mleko owsiane
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze lasagne z dynią
Lasagne z dynią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dynia stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać przepisy z jej wykorzystaniem.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.