Lany chrust
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 3,2% (180 ml)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (500 ml)
- Cukier puder - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na lany chrust krok po kroku
Do miski wbij jajka, wlej mleko i dodaj cukier.
Wymieszaj składniki dokładnie.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksuj krótko.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 st. C.
Ciasto przelej do rękawa cukierniczego.
Wylewaj ciasto partiami na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż będzie złote.
Chrusty podawaj na dużym talerzu z dodatkiem cukru pudru.
-
Faworki na piwie
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Faworki z karpia
-
Chrusty drożdżowe
-
Ciasto na faworki
-
Faworki na kefirze
-
Wegańskie faworki
-
Szybkie faworki
-
Faworki z mascarpone
-
Faworki bez bicia
-
Chrusty na piwie
-
Kruche faworki
-
Chrusty z piekarnika
-
Lane chrusty
-
Chrusty z ciasta francuskiego
-
Chrusty bezglutenowe
-
Chrusty
Więcej informacji na temat lanego chrusta
Lany chrust to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smażone na oleju ciastka są idealne do kawy lub herbaty. Najlepsze ciasto chrusty o lejącej konsystencji nie wymaga wyrabiania. Sprawdzony przepis na lany chrust jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, proszek do pieczenia, jajka, mleko, cukier, cukier puder, olej rzepakowy.
Jak zrobić lany chrust? Do miski wbij jajka, wlej mleko i dodaj cukier. Wymieszaj składniki dokładnie. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksuj krótko. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni. Ciasto przelej do rękawa cukierniczego. Wylewaj ciasto partiami na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż będzie złote. Chrusty podawaj na dużym talerzu z dodatkiem cukru pudru.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem pochodzenia roślinnego. Występuje w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu, tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna.
Podsumowując pyszne chrusty sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkania z rodziną, lub znajomymi. Deser jest doskonały na ciepło i na zimno. Ciasto na chrusty przygotuj bez alkoholu. Smażone na oleju ciasto jest bardzo chrupiące. Chrusty są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Chrusty najlepsze są na świeżo.
Alergeny w lanym chruście
Lista alergenów dla lanego chrusta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze lanego chrusta
Lany chrust to kaloryczny deser zawierający dużą ilość cukru oraz tłuszczu. Nie powinny go w dużych ilościach spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.