Przepis na chrusty na piwie krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

W misce umieść mąkę, żółtka jajka i cukier, wlej piwo i wymieszaj.

Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj je na placek o grubości 1 cm.

Pokrój ciasto na prostokątne kawałki i każdy z nich natnij na środku.

Przełóż brzeg ciasta przez otwór na środku.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 175 stopni C.

Kontroluj temperaturę oleju przez cały proces smażenia.

Partiami wkładaj chrusty do ciepłego oleju i smaż przez 3-4 minuty.

Powinny być złote.

Gotowe chrusty posyp cukrem pudrem.

Chrusty na piwie posypane cukrem pudrem podane w ozdobnej miseczce.
Chrusty na piwie
Koszt przygotowania dania
20.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
325 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Chrusty na piwie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chrustach na piwie

Chrusty na piwie to bardzo dobry pomysł na karnawał i dzień powszedni. Chrusty sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Piwo co ciasta powinno być piwem jasnym, bez dodatków smakowych. Jeśli chcesz użyć ciemnego piwa, musisz liczyć się z tym, że ciasto zmieni nieco kolor. Przepis na chrusty na piwie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia chrustów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtka jaj, cukier, cukier puder, piwo jasne, olej rzepakowy.

Jak zrobić chrusty na piwie? W misce umieść mąkę, jajka i cukier, wlej piwo i wymieszaj. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj je na placek o grubości 1 cm. Pokrój ciasto na prostokątne kawałki i każdy z nich natnij na środku. Przełóż brzeg ciasta przez otwór na środku. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 175 stopni. Kontroluj temperaturę oleju przez cały proces smażenia. Partiami wkładaj chrusty do ciepłego oleju i smaż przez 3-4 minuty. Powinny być złote. Gotowe chrusty posyp cukrem pudrem.

Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Lagery mają delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak. Piwa górnej fermentacji dojrzewają nawet do 9 miesięcy w niskich temperaturach dochodzących do 0 stopni. Piwo tak jak wino otwiera się pod wpływem dostępu powietrza.

Podsumowując najlepsze chrusty na piwie posypane cukrem pudrem można przechowywać przez kilka dni pod przykryciem. Chrusty są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Pyszne chrusty świetnie komponują się podane z kawą i herbatą. Możesz przygotować także chrusty z kakao, będą miały cudowny czekoladowy aromat. Do chrustów z kakao sprawdzi się piwo na ciemnym słodzie. Piwo do ciasta nada mu charakterystyczny posmak.

Wartości odżywcze chrustów na piwie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
542.77 kcal
325.66 kcal
Białko
4.81 g
2.88 g

Węglowodany w chrustach na piwie

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
28.65 g
17.19 g
Węglowodany przyswajalne
28.65 g
17.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
45.18 g
27.11 g
Tłuszcze nasycone
4.17 g
2.50 g
Tłuszcze nienasycone
41.01 g
24.61 g
Cholesterol
74.51 mg
44.70 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na chrusty na piwie

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina D
0.37 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chrusty na piwie

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
4.82 mg
2.89 mg
Potas
43.53 mg
26.12 mg
Wapń
14.45 mg
8.67 mg
Żelazo
1.63 mg
0.98 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chrustów na piwie 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chrustach na piwie

Lista alergenów dla chrustów na piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Piwo jasne
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania chrustów na piwie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Żółtko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier puder
120 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Piwo jasne
350 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.45
Za 350 ml
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na chrusty na piwie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób