Przepis na chrusty z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, lodówka

Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski.

Dodaj śmietanę, masło, wbij żółtka i cukier puder.

Ciasto wyrób w rękach do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

Ciasto uformuj w kulę i odłóż do lodówki na około 20-30 minut.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy i pokrój w niewielkie prostokąty.

Na środku wytnij dziurkę i zawiń chrusty w charakterystyczny kształt kokardek.

Ułóż chruściki na blaszce do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Gotowe i ostudzone łakocie posyp cukrem pudrem.

chrusty z piekarnika
Chrusty z piekarnika
Koszt przygotowania dania
6.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
67 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
95

Chrusty z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chrustach z piekarnika

Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, tradycyjnie są smażone w głębokim tłuszczu. Najczęściej posypywane są cukrem pudrem.

Podstawą pysznych faworków jest ciasto. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na chrusty z piekarnika, które będą tak pyszne w smaku, jak tradycyjna wersja, ale nie będą smażone na tłuszczu, tylko pieczone.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować mąkę pszenną, cukier puder, żółtka jaj, masło i śmietanę 18% tłuszczu. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten nie powinien ich spożywać.

Nie ma możliwości zamiany mąki na bezglutenową, zazwyczaj faworki nie wychodzą i nie wyglądają tak jak powinny, wyglądać w oryginalnej wersji.

Ciasto na chrusty z piekarnika jest bardzo proste w przygotowaniu, w pierwszej kolejności przesiej mąkę do miski, dodaj śmietankę, masło, cukier puder i żółtka jaj. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto w rękach lub za pomocą miksera. Uformuj kulę i odstaw ciasto do lodówki na 20-30 minut.

Po tym czasie przełóż je na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkuj ciasto i wytnij romby o długości 3-4 cm, na środku kształtu wytnij charakterystyczną małą dziurkę i zapleć kokardy. Przełóż jeden koniec przez drugi. Przełóż chruściki na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku w 180 stopniach, po około 15 minutach będą dobre do spożycia. Gdy ostygną, posyp cukrem pudrem.

Zgodnie ze staropolskim zwyczajem faworki przygotowuje się na karnawał, a także w Tłusty Czwartek.

Skoro już wiesz, jak zrobić chrusty w piekarniku wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj pyszne, domowe, tradycyjne łakocie nie tylko dla dzieci, ale i dla wszystkich dorosłych. Faworki to dobry pomysł na najlepsze pieczone łakocie dla całej rodziny lub deser w gronie przyjaciół. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Wartości odżywcze chrustów z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kalorie)
338.56 kcal
67.71 kcal
Białko
6.11 g
1.22 g

Węglowodany w chrustach z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany
41.32 g
8.26 g
Węglowodany przyswajalne
40.57 g
8.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.75 g
0.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz
16.40 g
3.28 g
Tłuszcze nasycone
10.50 g
2.10 g
Tłuszcze nienasycone
5.89 g
1.18 g
Tłuszcze jednonasycone
4.77 g
0.95 g
Tłuszcze wielonasycone
1.13 g
0.23 g
Cholesterol
151.70 mg
30.34 mg

Witaminy w przepisie na chrusty z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A
139.26 µg (mcg)
27.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.01 mg
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina C
0.28 mg
0.06 mg
Witamina D
0.57 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Witamina E
0.60 mg
0.12 mg
Retinol
136.12 µg (mcg)
27.22 µg (mcg)
Tiamina
0.42 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.06 mg
Niacyna
3.01 mg
0.60 mg
Foliany
99.11 µg (mcg)
19.82 µg (mcg)
Beta karoten
31.02 µg (mcg)
6.20 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chrusty z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód
16.79 mg
3.36 mg
Potas
99.21 mg
19.84 mg
Wapń
53.77 mg
10.75 mg
Fosfor
104.44 mg
20.89 mg
Magnez
10.88 mg
2.18 mg
Żelazo
3.52 mg
0.70 mg
Cynk
0.63 mg
0.13 mg
Miedź
0.08 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chrustów z piekarnika 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chrustach z piekarnika

Lista alergenów dla chrustów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania chrustów z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
50 g
1/5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Śmietana 18%
180 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 180 g
Koszt składników
17.50
Jak oceniasz przepis na chrusty z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób