Lane ciasto
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na lane ciasto krok po kroku
Do miski wbij jajka i wlej mleko, dopraw solą i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną i połącz składniki dokładnie.
W garnku zagotuj wodę i nakładaj kluski łyżką na wrzątek.
Gotuj do momentu wypłynięcia.
Wyjmij łyżką cedzakową.
Więcej informacji na temat lanego ciasta
Lane ciasto to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które podać można jako dodatek do zup, sosów oraz pieczonych mięs. Ciasto lane to prosty przepis na kluski do rosołu. Ciasto przygotować można z każdego rodzaju mąki. Można je także wzbogacić dodatkiem ulubionych ziół oraz przypraw. Ciasto lane jest rodzajem dość rzadkiego ciasta, z którego przygotować można kluski o różnych kształtach. Ciasto należy zawsze gotować we wrzącej wodzie. Wyróżnia się wiele rodzajów klusek jedne z najprostszych do zrobienia to lane kluski z mąki pszennej. Przepis na lane ciasto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajko, mleko, sól.
Jak zrobić lane ciasto? Do miski wbij jajka i wlej mleko, dopraw solą i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i połącz składniki dokładnie. W garnku zagotuj wodę i nakładaj kluski łyżką na wrzątek. Gotuj do momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała.
Podsumowując lane kluski to bardzo proste kluseczki do zupy i nie tylko. Kluski z ciasta lanego są delikatne i można im nadać różne kształty. Najlepsze kluski można przygotować także na wigilię z dodatkiem masy makowej. Pyszne kluski świetnie sprawdzą się na deser. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanego dania. Kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w lanym cieście
Lista alergenów dla lanego ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze lanego ciasta
Lane ciasto to dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one bardzo szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Lane ciasto jest nisko kaloryczne.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.