Przepis na lane ciasto krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Do miski wbij jajka i wlej mleko, dopraw solą i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną i połącz składniki dokładnie.

W garnku zagotuj wodę i nakładaj kluski łyżką na wrzątek.

Gotuj do momentu wypłynięcia.

Wyjmij łyżką cedzakową.

Lane ciasto w trakcie przygotowywania podane w misce, która stoi na stole.
Lane ciasto
Koszt przygotowania dania
4.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1643 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Lane ciasto - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o lanym cieście

Lane ciasto to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które podać można jako dodatek do zup, sosów oraz pieczonych mięs. Ciasto lane to prosty przepis na kluski do rosołu. Ciasto przygotować można z każdego rodzaju mąki. Można je także wzbogacić dodatkiem ulubionych ziół oraz przypraw. Ciasto lane jest rodzajem dość rzadkiego ciasta, z którego przygotować można kluski o różnych kształtach. Ciasto należy zawsze gotować we wrzącej wodzie. Wyróżnia się wiele rodzajów klusek jedne z najprostszych do zrobienia to lane kluski z mąki pszennej. Przepis na lane ciasto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajko, mleko, sól.

Jak zrobić lane ciasto? Do miski wbij jajka i wlej mleko, dopraw solą i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i połącz składniki dokładnie. W garnku zagotuj wodę i nakładaj kluski łyżką na wrzątek. Gotuj do momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała.

Podsumowując lane kluski to bardzo proste kluseczki do zupy i nie tylko. Kluski z ciasta lanego są delikatne i można im nadać różne kształty. Najlepsze kluski można przygotować także na wigilię z dodatkiem masy makowej. Pyszne kluski świetnie sprawdzą się na deser. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanego dania. Kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze lanego ciasta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kalorie)
298.75 kcal
1643.14 kcal
Białko
13.79 g
75.86 g

Węglowodany w lanym cieście

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany
51.75 g
284.63 g
Węglowodany przyswajalne
51.75 g
284.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz
3.95 g
21.70 g
Tłuszcze nasycone
2.32 g
12.75 g
Tłuszcze nienasycone
1.63 g
8.95 g

Witaminy w przepisie na lane ciasto

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina B6
0.11 mg
0.58 mg
Tiamina
0.68 mg
3.76 mg
Ryboflawina
0.45 mg
2.45 mg
Niacyna
4.67 mg
25.67 mg
Foliany
116.38 µg (mcg)
640.09 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na lane ciasto

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód
43.59 mg
239.76 mg
Potas
130.21 mg
716.17 mg
Wapń
29.81 mg
163.93 mg
Fosfor
145.61 mg
800.86 mg
Magnez
28.92 mg
159.06 mg
Żelazo
4.44 mg
24.42 mg
Cynk
1.13 mg
6.20 mg
Miedź
0.15 mg
0.85 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lanego ciasta 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lanym cieście

Lista alergenów dla lanego ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania lanego ciasta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
9.00
Jak oceniasz przepis na lane ciasto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób