Kyufte

Opublikowano: 08.12.2021 r., 9:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kyufte na drewnianej desce.
Kyufte
Kyufte to tradycyjne danie bardzo dobrze znane na Bałkanach. Grillowane kotlety z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Grillowanie 20 min
369 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Mięso mielone wołowe (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na kyufte krok po kroku

W misce umieść mięso mielone i wbij jajko.

Dopraw solą i pierzem, dodaj oregano, paprykę słodką, ostrą i czosnek.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Dodaj wodę i zagnieć mięso do powstania gładkiej masy.

Formuj kotlety i usmaż na patelni grillowej, aż będą rumiane.

Jak oceniasz przepis na kyufte
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat kyufte

Kyufte to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej, jest ono bardzo popularne na całych Bałkanach. Grillowane kotlety z mięsa mielonego są bardzo szybkie do przygotowania. Przepis na kyufte jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przyrządzić. Do zrobienia pysznych kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, mięso mielone wieprzowe, jajko, cebula, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka wędzona, oregano, sól, pieprz.

Jak zrobić kyufte? W misce umieść mięso mielone i wbij jajko. Dopraw solą i pierzem, dodaj oregano, paprykę słodką, ostrą i czosnek. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Dodaj wodę i zagnieć mięso do powstania gładkiej masy. Formuj kotlety i usmaż na patelni grillowej, aż będą rumiane. Możesz je także upiec w piekarniku z włączoną funkcją grilla.

Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem pełno wartościowego białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Mięso wieprzowe może być dobrym źródłem żelaza w diecie osób z anemią. Należy jednak wybierać mniej tłuste kawałki mięsa, aby nie spożywać dodatkowo dużej ilości tłuszczów nasyconych i kalorii w jednym. Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne kotlety kyufte są doskonałym pomysłem na obiad. Kotlety najlepiej podać w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw. Doskonałym dodatkiem są także frytki ziemniaczane lub z batatów, jeśli lubisz słodkie dodatki do mięsa.

Alergeny w kyufte

Lista alergenów dla kyufte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kyufte

na 100g gotowej potrawy

Kyufte to danie zawierające bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Cebula i czosnek są warzywami zawierającymi właściwości bakteriobójcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
205.16
369.29
Białko (g)
13.82
24.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
1.75
3.16
Węglowodany przyswajalne (g)
1.45
2.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
15.47
27.85
Tłuszcze nasycone (g)
7.59
13.65
Tłuszcze nienasycone (g)
7.89
14.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.82
12.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
1.92
Cholesterol (mg)
88.40
159.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
18.02
32.43
Witamina B6 (mg)
0.29
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
1.12
2.01
Witamina C (mg)
1.59
2.85
Retinol (µg (mcg))
18.02
32.43
Tiamina (mg)
0.29
0.52
Ryboflawina (mg)
0.19
0.34
Niacyna (mg)
3.15
5.66
Foliany (µg (mcg))
12.41
22.33
Beta karoten (µg (mcg))
2.70
4.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
58.76
105.76
Potas (mg)
242.14
435.86
Wapń (mg)
20.86
37.56
Fosfor (mg)
145.57
262.02
Magnez (mg)
15.96
28.74
Żelazo (mg)
1.24
2.23
Cynk (mg)
2.48
4.46
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny kyufte 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kyufte

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
28.00