Kyufte
- Mięso mielone wieprzowe (400 g)
- Mięso mielone wołowe (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
Przepis na kyufte krok po kroku
W misce umieść mięso mielone i wbij jajko.
Dopraw solą i pierzem, dodaj oregano, paprykę słodką, ostrą i czosnek.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Dodaj wodę i zagnieć mięso do powstania gładkiej masy.
Formuj kotlety i usmaż na patelni grillowej, aż będą rumiane.
- Hamburgery
- Burgery
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
- Pielmieni
- Burger drwala
- Kulebiaki
- Dietetyczne pulpety na parze
- Pyzy z mięsem
- Danie z mięsa mielonego
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Rolada z mięsa mielonego
- Mielony z piekarnika
- Kofta
- Lahmacun na drożdżach
- Kotlety mielone z piekarnika
- Rigatoni
- Cevapcici
- Danie z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat kyufte
Kyufte to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej, jest ono bardzo popularne na całych Bałkanach. Grillowane kotlety z mięsa mielonego są bardzo szybkie do przygotowania. Przepis na kyufte jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przyrządzić. Do zrobienia pysznych kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, mięso mielone wieprzowe, jajko, cebula, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka wędzona, oregano, sól, pieprz.
Jak zrobić kyufte? W misce umieść mięso mielone i wbij jajko. Dopraw solą i pierzem, dodaj oregano, paprykę słodką, ostrą i czosnek. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Dodaj wodę i zagnieć mięso do powstania gładkiej masy. Formuj kotlety i usmaż na patelni grillowej, aż będą rumiane. Możesz je także upiec w piekarniku z włączoną funkcją grilla.
Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem pełno wartościowego białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Mięso wieprzowe może być dobrym źródłem żelaza w diecie osób z anemią. Należy jednak wybierać mniej tłuste kawałki mięsa, aby nie spożywać dodatkowo dużej ilości tłuszczów nasyconych i kalorii w jednym. Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne kotlety kyufte są doskonałym pomysłem na obiad. Kotlety najlepiej podać w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw. Doskonałym dodatkiem są także frytki ziemniaczane lub z batatów, jeśli lubisz słodkie dodatki do mięsa.
Alergeny w kyufte
Lista alergenów dla kyufte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kyufte
Kyufte to danie zawierające bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Cebula i czosnek są warzywami zawierającymi właściwości bakteriobójcze.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.