Kurczak w śmietanie
- Piersi kurczaka bez skóry (750 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Bulion warzywny (150 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 płaska łyżki stołowa (10 g)
Przepis na kurczaka w śmietanie krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Do miseczki przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj do niego pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oleju oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich. Przyprawy dokładnie wymieszaj.
Do marynaty włóż pokrojone mięso z kurczaka, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim mięso przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając mięso.
W szklance rozmieszaj śmietankę z mąką.
Następnie na patelnię wlej bulion oraz śmietankę z mąką. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut.
Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami (np. z ugotowanymi ziemniakami oraz z surówką z białej kapusty).
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat kurczaka w śmietanie
Kurczak w śmietanie to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Kurczaka w sosie warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw. Sprawdzony przepis na kurczaka w śmietanie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka bez skóry, czosnek, olej rzepakowy, bulion jarzynowy, śmietanka 30%, mąka pszenna, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz przyprawa do kurczaka.
A jak zrobić kurczaka w śmietanie? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Do miseczki przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz odrobinę oleju. Przyprawy dokładnie wymieszaj. Do marynaty włóż pokrojone mięso z kurczaka, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim mięso przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając mięso. W szklance rozmieszaj śmietankę z mąką. Następnie na patelnię wlej bulion oraz śmietankę z mąką. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut. Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami (np. z ugotowanymi ziemniakami oraz z surówką z białej kapusty).
Czosnek stanowi doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.
Podsumowując pyszny sos śmietanowy z kurczakiem stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kurczaka w sosie warto podać z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką warzywną. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na Kurczaka w śmietanie nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ jest bardzo prosty.
Alergeny w kurczaku w śmietanie
Lista alergenów dla kurczaka w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze kurczaka w śmietanie
Kurczak w śmietanie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.