Kurczak w śmietanie

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w śmietanie podany na patelni.
Kurczak w śmietanie
Kurczak w śmietanie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pysznego kurczaka w sosie śmietanowym.
Przygotowanie 25 min
394 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (750 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Bulion warzywny (150 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 płaska łyżki stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duża miska, praska do czosnku, patelnia głęboka, szklanka

Przepis na kurczaka w śmietanie krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.

Do miseczki przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj do niego pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oleju oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich. Przyprawy dokładnie wymieszaj.

Do marynaty włóż pokrojone mięso z kurczaka, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc.

Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim mięso przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając mięso.

W szklance rozmieszaj śmietankę z mąką.

Następnie na patelnię wlej bulion oraz śmietankę z mąką. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut.

Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami (np. z ugotowanymi ziemniakami oraz z surówką z białej kapusty).

Jak oceniasz przepis na kurczaka w śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w śmietanie

Kurczak w śmietanie to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Kurczaka w sosie warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw. Sprawdzony przepis na kurczaka w śmietanie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka bez skóry, czosnek, olej rzepakowy, bulion jarzynowy, śmietanka 30%, mąka pszenna, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz przyprawa do kurczaka.

A jak zrobić kurczaka w śmietanie? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Do miseczki przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz odrobinę oleju. Przyprawy dokładnie wymieszaj. Do marynaty włóż pokrojone mięso z kurczaka, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim mięso przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając mięso. W szklance rozmieszaj śmietankę z mąką. Następnie na patelnię wlej bulion oraz śmietankę z mąką. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut. Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami (np. z ugotowanymi ziemniakami oraz z surówką z białej kapusty).

Czosnek stanowi doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.

Podsumowując pyszny sos śmietanowy z kurczakiem stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kurczaka w sosie warto podać z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką warzywną. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na Kurczaka w śmietanie nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ jest bardzo prosty.

Alergeny w kurczaku w śmietanie

Lista alergenów dla kurczaka w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze kurczaka w śmietanie

na 100g gotowej potrawy

Kurczak w śmietanie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
157.63
394.07
Białko (g)
15.27
38.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
1.62
4.04
Węglowodany przyswajalne (g)
1.60
3.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.56
23.91
Tłuszcze nasycone (g)
6.41
16.02
Tłuszcze nienasycone (g)
3.15
7.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
68.14
170.34
Potas (mg)
224.90
562.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
5.39
13.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w śmietanie 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w śmietanie

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
750 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 750 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bulion warzywny
150 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 płaska łyżki stołowa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
63.00